Schuim

Dat was alles bij elkaar echt te veel sulfiet van het goede

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: introductie Sure.

Rolf van Miggigen en Ferencz Deli van Natural 4 Sure: 'Dit is best wel een heel bijzonder moment.' Beeld Schuim

Ik zit in de tram en googel 'sulfiet'. Zo meteen heb ik een wijnlunch met de presentatie van Sure - eindelijk een natuurlijke sulfietvervanger in wijn. Ik heb best vaak wijn gedronken, maar nog nooit sulfiet geproefd. Bovendien ben ik net wakker.

Sulfiet, ook wel SO2 of zwavel­dioxide, wordt aan wijn toegevoegd als conserveringsmiddel.

O, is dat alles? Ik schrok al.

Ik lees ook dat sulfietintolerantie de laatste tijd flink toeneemt.

Mijn god, als dit gaat rondzingen, wordt sulfiet straks nog de nieuwe gluten. Tot voor kort was het nog bijzonder zeldzaam, maar nu krijg je glutenintolerantie al gratis bij een jaarabonnement op Yoga Magazine.

Op de stoep voor L'invité krijg ik een glas witte wijn en een oester. Het is twaalf uur. Gelukkig heb ik thuis wel al een kopje koffie op.

Even later zit ik aan tafel: tegenover me wijnschrijvers Onno Kleyn en Esmee Langereis, naast me Stan Beurskens, de wijnmaker zelf. Er wordt een nieuw glas ingeschonken.

Beurskens: "Dit is van vat 2, de malolactische gisting."

Instemmend geknik aan tafel. Dit kon weleens een eenzame lunch worden.

De directeur vertelt over het weten­schappelijk proces van de afgelopen zes jaar. Het is gelukt sulfiet te vervangen door een mengsel van citroenmelisse en drie andere natuurlijke kruiden. Die drie gaat hij niet bekendmaken natuurlijk, dat is juist het geheim.

De levensmiddelentechnoloog vertelt dat het blad van de citroenmelisse van oudsher wordt gebruikt tegen nerveuze aandoeningen zoals stress en hoofdpijn en dat het het verder goed doet in soepen en bij visgerechten.

Ook zet hij toch wel vraagtekens bij sulfiet, want sommige mensen zeggen dat ze hoofdpijn krijgen van bepaalde wijnen.

Ja, die ken ik. In mijn studententijd had ik daar ook regelmatig last van. Bier en jenever en later nog tequila: dat was alles bij elkaar echt te veel sulfiet van het goede.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

We eten een vrolijke salade en later schelvis, allebei met citroen­melisse. Het plantje staat ook op tafel. Het is een gezellig plantje.

De vraag aan tafel is waar dat nou eigenlijk naar smaakt, sulfiet. "Nergens naar," zegt Beurskens, "maar je moet eens een liter warm water met sulfiet bij je keel houden. Het slaat meteen op je adem."

Ik gooi toch maar het G-woord in het midden. Maar van glutenhysterie is geen sprake, dat wordt me hier van alle kanten verzekerd.

Er is een lakmoesproef. Als over een tijd een meisje met een Fjällrävenrugzakje begint over haar heftige reactie op sulfiet: achteloos een zakje gedroogde abrikozen voor haar neus schuiven. Onweerstaanbaar in die kringen, maar een grotere sulfietbom bestaat niet.

Die ga ik onthouden.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat introductie Sure
Waar L’invité, Bloemgracht
Wie Ferencz Deli, Rolf van Miggigen, Stan Beurskens, Albert Zwijgers, Onno Kleyn, Esmee Langereis
Wanneer dinsdag 19 juni, 12.00 tot 14.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans is juist zeer sulfiettolerant (chips/drop)

Wijnmaker Stan Beurskens, eindelijk wijn zonder sulfiet. 'Want ik maak geen wijn om na een half jaar weg te gooien.' Met Lonneke de Boer (Glasnost). Beeld Schuim
Wijnschrijvers onder elkaar. Onno Kleyn is net door ­Esmee Langereis versierd met een blaadje citroen­melisse. Het staat hem goed. Beeld Schuim
Levensmiddelentechnoloog Albert Zwijgers: 'Er is een toename van intoleranties, niet meteen van allergieën.' Met Seger Abels (Foodini). Beeld Schuim
Matthijs van Unen (Glasnost), Manon van Buren (wijzijnhier) en Rosa Bertram (Wayne Parker Kent). Beeld Schuim
Janna Rijpma Meppelink (m) schreef Wijngids (alleen) voor vrouwen: 'Een hart onder de riem.' Met Kris Schatteman (Eco Treasures) en projectleider Valérie Deli. Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden