Column

Dat je Trump ziet en 'pfffwwiet!' uit z'n achterste hoort

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Opeens zei Koning: "Opa, mag de televisie uit?"

"Opa wil dit zien."

"Maar hij staat zo hard."

"Opa is doof."

"Opa, mag alsjeblieft de tv uit?"

Het is de omgekeerde wereld. Eigenlijk had ik tegen mijn kleinzoon moeten zeggen: "Doe de tv uit, Koning." Of: "Koning! Zet de tv zachter!"

Maar hij tekent lief en te veel geluid stoort hem blijkbaar. De tijd, zo weet ik, verloopt uiteindelijk in magische cirkels en dan spreken kleuters ons ineens aan als volwassenen en gedragen ouderen zich steeds meer als kleuters.

Ik zet de tv uit en heb de smoor in dat ik nou niet weet wat er in Amerika gebeurt. Ook daarin weer een omkering waar ik de hand niet goed op leggen: waar je ambtelijke hoogstaandheid verwacht, krijg je een opeenstapeling van banaliteiten; wat je kent van de geschiedenislessen over de klassieke oudheid, blijkt zich opeens te spiegelen in deze tijd. Trump wordt steeds vaker vergeleken met Nero en Caligula.

Die tekeningen die mijn kleinzoon momenteel maakt, zijn trouwens geniaal. Niet dat de poppetjes lijken, maar als hij een mannetje of vrouwtje op papier heeft gezet, dan tekent hij vervolgens gierend van de lach allemaal strepen en zegt: "Kijk opa, hij laat een wind!"

Daar moet ik dan ook om ­lachen.
En omdat ik moet lachen, ­tekent hij weer een poppetje en daar wordt een veel grotere wolk achter getekend. "Dit is een superscheet!"

Opa en kleinzoon hebben een vreemde anale fixatie. Ik bedoel: pies- en poepgrappen vind ik nog steeds leuk. Moet ik het verbieden? Moet ik, zoals mijn ouders vroeger op mij, boos worden omdat Koning het voortdurend heeft over kak, scheet en poep? Ik kan het niet. Ik heb trouwens sowieso moeite met het grenzen stellen.

Terwijl hij verder gaat met het tekenen van ruftende koppoters en die voorziet van een idioot grote o, gevolgd door een nog grotere p en een te kleine a, bekijk ik op mijn telefoon wat brokstukken uit het Nieuw Romeinse Rijk.

Is het heel kinderachtig dat ik graag een app zou willen bezitten die zichtbare en hoorbare winden kan produceren op filmbeelden? Dus dat je Trump ziet en 'pfffwwiet!' uit z'n achterste hoort, of dat je Rutte over het Binnenhof ziet lopen met een ernstige 'froem! froem!' broekhoest.

Nog even, en kleinzoon en ik zijn beiden weer zestien.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden