Column

Dat gezwaai met die Turkse vlaggen. Ik snap het niet

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Dat gezwaai met die Turkse vlaggen. Ik snap het niet. Ben je nu Turk of ­Nederlander?

Ik wil niet de hele tijd aan jongens en meisjes met een zogenaamd vreemde achternaam vragen: "Ben je eigenlijk Turk?" Ik vind het geen beleefde vraag. Het is ongemakkelijk voor hen en voor mij. Het zijn toch Nederlanders? Dat is mij zo geleerd.

Maar als ik dan honderden jongeren zie lopen met die vlaggen, moet ik toch denken: O, het zijn eigenlijk geen Nederlanders...

Kun je twee nationaliteiten hebben? Ik heb dat altijd een vreemde vraag gevonden. Je kunt wel tien nationaliteiten hebben, of twintig, of nog meer, maar op een gegeven moment kan je er aan maar één loyaal zijn. Je mag wat mij betreft aan vijf landen belasting betalen en al hun vlaggen om je nek dragen, maar uiteindelijk is er maar één land waaraan je verplichtingen hebt.

Er zijn nu problemen met Turkije en nu moeten die jongens kiezen. Ze horen van hun Grote Roerganger dat het andere land, Holland, een fascistisch land is waar de mensenrechten met voeten worden getreden.

Ik vraag me nu echt af wat die jongens met die vlaggen dan denken. Denken die: Ja, Nederland heeft een fascistisch regime, zoals Duitsland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog had en wij zijn daar het slachtoffer van?

Als dat het geval zou zijn, begrijp ik niet dat ze niet vluchten naar hun moederland. Ik zou dat wel doen, bijvoorbeeld.

Wanneer het niet zo is, als ze vinden dat Nederland een gewoon liberaal land is met een sterke, misschien wat ouderwetse democratie, wordt het dan niet tijd dat ze zich gaan schamen voor het feit dat ze zichzelf nog steeds Turk noemen en voortdurend maar die Turkse vlag overal mee naartoe nemen?

Van mij mogen ze altijd zwaaien met die Turkse vlag, al vind ik het wat kinderachtig, maar dan worden ze dus gezien als Turk en niet als Nederlander. Dan worden ze dus gezien als mensen die Nederland ervan beschuldigen een fascistische staat te zijn, als vijanden. Hoe gaan ze die vijandschap dan vormgeven?

Wie zorgt er nu voor dat er in Nederland wordt gediscrimineerd? En wat wil de Turkse Nederlander met een Turkse vlag aan die discriminatie doen?

Hoe erg is het om alleen maar Nederlander te zijn?

Lees hier alles over de diplomatieke rel met Turkije

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden