Dassen hoeven niet te wijken voor wellnessresort

De bescherming van een dassenpopulatie in natuurgebied De Berendonck in Wijchen bij Nijmegen is belangrijker dan de bouw van een wellnesscentrum in dat gebied. De gemeente Wijchen heeft niet kunnen aantonen dat er maatregelen kunnen worden genomen om de dassen in het gebied ongemoeid te laten. Het bestemmingsplan waarin de bouw van het thermencomplex werd goedgekeurd, is vandaag vernietigd door de Raad van State.

Bewerkt door redactie
Archieffoto dassen Beeld anp
Archieffoto dassenBeeld anp

De Gelderse Natuur- en Milieu Federatie (GNMF) stapte samen met het IVN naar de hoogste bestuursrechter om de bouw van het wellnessresort tegen te houden. RGV, beheerder van een aantal recreatiegebieden in Oost-Nederland, kreeg van Wijchen toestemming om het complex te bouwen omdat het bezoek aan de zwemplas in De Berendonck steeds verder terugloopt.

De das is in Nederland zwaar beschermd, onder meer in de flora- en faunawet. In het Wijchense natuurgebied zijn zeker drie dassenburchten. Een daarvan zou moeten verdwijnen voor de bouw. De dieren zouden ook last krijgen van de aan te leggen toegangsweg. De Wijchense gemeenteraad had niet zomaar mogen aannemen dat het wel goed zou komen met die weg, vindt de Raad van State. De gemeente kon tijdens de behandeling van de zaak ook geen goed alternatief voor de toegangsroute presenteren.

De raad verwijt Wijchen ook dat het plan is goedgekeurd, terwijl de landschappelijke invulling van de omvangrijke bebouwing nog totaal onbekend was. De gemeente kon dus niet weten of het complex wel in het natuurgebied zou passen. Wijchen heeft bovendien aangenomen dat er in de regio veel behoefte is aan nog een wellnesscentrum, maar daarbij is volgens de bestuursrechter alleen gekeken naar naaktrecreatie en zijn de vele complexen waar badkleding verplicht is buiten beschouwing gelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden