Das & Boom op de bres voor otter

Natuurorganisatie Das & Boom uit Beek-Ubbergen bij Nijmegen wil dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maatregelen neemt om het duurzaam voortbestaan van de otter in Nederland te garanderen. Omdat de organisatie meent dat er te weinig wordt gedaan, heeft Das & Boom een kort geding aangespannen dat op 5 september in Den Haag dient.

Het is de tweede keer in een week tijd dat de organisatie en het betrokken ministerie elkaar voor de rechter treffen. Woensdag dient eveneens in Den Haag een eerder aangespannen geding om het behoud van het korhoen in Nederland.

De otter stierf in 1988 in Nederland uit. Een jaar later besloot de overheid om de otter te laten terugkeren. Daartoe werden vanaf 2002 buitenlandse otters in Nederland uitgezet. Maar het gaat volgens Das & Boom nog steeds niet goed met de otter in Nederland. Inteelt zorgt er voor dat er te weinig otters worden geboren. Ook worden er te veel dieren doodgereden.

Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit moest vorig jaar stoppen met de wetenschappelijke begeleiding van het otterproject, nadat het ministerie de geldkraan dichtdraaide. Das & Boom eist dat die maatregel onmiddellijk wordt teruggedraaid.

Ook wil de organisatie dat natuurverbindingen in otterleefgebieden in Friesland en Overijssel toch worden aangelegd, hoewel die zijn wegbezuinigd. In Friesland zou ook een tweede ottervolk moeten worden geplaatst, zodat er genetische variatie mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden