Das&Boom: Natuur wordt ellende voor provincie

Het natuurbeleid, dat het rijk grotendeels gaat overhevelen naar de provincies, wordt één grote ellende voor die bestuurslaag. Provincies kunnen Europese boetes tot 200.000 euro per dag oplopen, omdat het rijk jarenlang internationale verdragen niet is nagekomen. De ene provincie zal ook nog eens veel meer te lijden hebben dan een andere.

De zeldzame baltimoretroepiaal in de wijk Oudorp in Alkmaar. Beeld ANP
De zeldzame baltimoretroepiaal in de wijk Oudorp in Alkmaar.Beeld ANP

Dat schrijft natuurorganisatie Das&Boom vandaag in een brief aan alle leden van Provinciale Staten. 'Nederland is een ecologisch rampgebied', aldus de organisatie uit Beek-Ubbergen.

Staatssecretaris Henk Bleker sloot onlangs een bestuursakkoord met de provincies over de verantwoordelijkheid voor natuurbeleid. De Tweede Kamer praat daar op 12 december over. Volgens Das&Boom 'gooit Bleker een failliete boedel over de heg naar de provincies.' De organisatie doelt op een lange lijst van bezuinigingen, die al bekend is geworden, waardoor de provincies volgens haar bijna helemaal alleen moeten opdraaien voor behoud van natuur.

Meer uitsterven in Nederland
In Nederland zijn volgens de organisatie veel meer planten en dieren bedreigd of al uitgestorven dan in andere landen. Op grond van internationale verdragen is een land verplicht extra maatregelen te nemen als de natuur meer dan gemiddeld bedreigd is. 'In Limburg komen veel meer ernstig bedreigde soorten voor dan elders in het land. Gelderland en Friesland hebben heel veel meer natuurgebied dan andere provincies. Zij komen dus voor veel meer kosten te staan', waarschuwt Das&Boom, die de provinciebesturen oproept niet in te stemmen met het akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden