Daryll-Ann na tien jaar weer bij elkaar, tournee in 2014

'Van wie het initiatief kwam weet ik eigenlijk zelf niet', zegt Anne Soldaat. 'Maar we zaten na al die jaren weer eens samen om de tafel om te praten over de Daryll-Ann box die er gaat komen. En opeens was daar het idee om ook weer te gaan spelen.'

Archieffoto van Daryll-Ann uit 1999. Beeld daryllann.com
Archieffoto van Daryll-Ann uit 1999.Beeld daryllann.com

De Nederlandse rockgroep Daryll-Ann, die actief was van de late jaren '80 tot 2004, gaat na tien jaar in februari en maart 2014 weer in de originele samenstelling op tournee.

Het borrelde al een tijdje in het geruchtencircuit, maar de afgelopen jaren leken de beide zanger-gitaristen en songschrijvers van de groep, Anne Soldaat en Jelle Paulusma, elkaar toch vooral te ontwijken. En bij de 'split' in 2004 waren de tegenstellingen tussen de twee groot. Ze waren uit elkaar gegroeid.

'Vorige maand stonden Jelle en ik weer samen op het podium,' zegt Soldaat, doelend op een project waarbij ze samen met anderen muzikanten van de voormalige Friese groep The Serenes speelden. 'En dat klikte. Dat ging heel erg goed.'

Extra's
Jelle en Anne kwamen - samen met achtergrondzanger Coen Paulusma, bassist Jeroen Vos en drummer Jeroen Kleijn - ook weer samen om te praten over de Daryll-Ann box die in november bij platenmaatschappij Excelsior verschijnt. Daarin zitten de zes studioalbums die de groep tussen 1992 en 2004 maakte, plus de nodige extra's.

Na het uiteengaan van Daryll-Ann maakte Anne Soldaat twee soloalbums, één plaat onder de naam Do the Undo en hij speelde bij de groep van Tim Knol. Jelle Paulusma maakte drie soloalbums en houdt zich bezig met muziek voor commercials. Jeroen Kleijn drumde bij tal van groepen, waaronder Johan, Spinvis en recentelijk Claw Boys Claw. Coen Paulusma en Jeroen Vos verdwenen uit de muziek.

De eerste repetities voor de reünietourmnee zijn inmiddels achter de rug. 'Het belangrijkste verschil is dat we allemaal tien jaar ouder zijn', zegt Anne Soldaat. 'Maar verder ging alles eigenlijk bijna als vanzelf. Voor Jeroen Vos was het waarschijnlijk nog het meest wennen, omdat hij van ons het langste niet op een podium heeft gestaan.'

Nostalgie
Daryll-Ann verraste in de jaren negentig met zomerse gitaarpop die associaties opriep met de Californische muziek uit de jaren zeventig. De sound van de groep werd zo ongeveer karakteristiek voor veel groepen op het platenlabel Excelsior. Op de vraag of het bij de reünie om een pure nostalgietoer gaat, of dat er ook plannen zijn voor nieuwe muziek, moet Soldaat vooralsnog het antwoord schuldig blijven.

'Daar hebben we het nog helemaal niet over gehad. Met geen woord. De insteek nu is om komend voor jaar het podium op te gaan met wat wij het beste van al die jaren Daryll-Ann vinden. Daar werken we op dit moment aan. Maar ja, tegen die tijd zijn we natuurlijk alweer een half jaar verder en wie weet hoe we er dan over denken.'

De band kondigde de rentree zo aan op z'n website:

Daryll-Ann keert terug.
Hoe mooi is dat.
De vriendschap is hervonden.
Ze hebben het er geeneens heel lang over gehad.
Het gebeurde gewoon.
Blij!
Nog steeds, al die hele goeie nummers.
En mooie voorstellingen in het verschiet.
25 Jaar Daryll-Ann.
Nu al graag gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden