Darth Vader wil wapen kopen bij fabriek in België

Onverwacht bezoek eergisteren aan de poort van de Belgische wapenfabriek FN Herstal: niemand minder dan Darth Vader wilde een koop doen bij de Waalse vuurwapenproducent. De duistere macht van de Star Wars-film stuurde eerst zijn chauffeur af op de nietsvermoedende bewakingsagent. Toen de zwarte snoodaard uiteindelijk toch zijn identiteit prijsgaf, diende hij zo snel mogelijk op te hoepelen.

De ludieke actie was een initiatief van Amnesty International om de aandacht te vestigen op het Internatiaal Wapenhandelsverdrag. Volgende maand wordt er over onderhandeld, maar Amnesty spreekt nu al van een historische kans.

'Momenteel loopt de internationale handel in dodelijke wapens compleet uit de hand door een gebrek aan globale regels. België moet hier een voortrekkersrol blijven spelen', aldus het communiqué van de mensenrechtenorganisatie.

The Joker
FN Herstal was eerder al in opspraak gekomen door de export van wapens aan onder meer Libië. Ook Nordine Amrani, de dader van de aanslag in Luik, maakte gebruik van een automatisch geweer dat afkomstig was uit het Waalse bedrijf.

In de Franse wapenfabriek Dassault werd hetzelfde kunstje overigens nog eens herhaald, dit keer met superschurk The Joker in de hoofdrol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden