Darter Van Gerwen moet wereldtitel afstaan aan Wright

Darter Michael van Gerwen heeft zijn wereldtitel verrassend moeten afstaan. De nummer één van de wereld was in de WK-finale in Londen tegen Peter Wright niet in topvorm.

ANP
Peter Wright in actie tijdens de finale tegen Michael van Gerwen.  Beeld Getty Images
Peter Wright in actie tijdens de finale tegen Michael van Gerwen.Beeld Getty Images

De 30-jarige Brabander ging tegen de 19 jaar oudere Schot met 7-3 onderuit. De onttroonde titelhouder gooide met een prima gemiddelde (102,88 punten), maar faalde opvallend vaak bij het uitgooien op de dubbels. Dat leidde op het podium tot veel irritatie bij de onttroonde dartskoning.

Van Gerwen won eerder de wereldtitel in 2014, 2017 en 2019. Hij versloeg Wright in 2014 in de WK-finale nog wel (7-4).

Wright, die met een gemiddelde van 103,22 punten voor de eerste keer de wereldtitel veroverde, gaat met een winstpremie van circa 586.000 euro naar huis. Van Gerwen hield aan dit WK ongeveer 234.000 euro over.

Kleurrijke tegenstander

Wright liet in de eerste leg van de grillige WK-finale meteen drie pijlen voor de winst liggen. Van Gerwen begon echter ook matig, waardoor de kleurrijke tegenstander alsnog de eerste set op zijn naam schreef (2-3).

Van Gerwen was ook in de tweede set slordig. Hij benutte zijn kansen te weinig, terwijl Wright koel bleef scoren. Met 3-1 ging ook de tweede set naar de Brit. In de derde set (3-0) kwam Van Gerwen op toeren en met drie gewonnen legs op rij liet hij voor de eerste keer zijn klasse zien.

In de vierde set (3-2) ontsnapte Van Gerwen aan verlies. Wright miste een pijl op dubbel 20 waarna ‘MVG’ alsnog toesloeg. In de vijfde set (1-3) was de titelverdediger minder fortuinlijk, vooral ook omdat hij de dubbel 16 niet wist te raken. Ook in de zesde set (0-3) was Van Gerwen niet scherp bij het uitgooien van de legs.

In de zevende set (3-1) wist ‘Mighty Mike’ de zegereeks van Wright (zeven gewonnen legs op rij) te breken. De achtste set ging met 3-2 toch weer naar Wright, die zijn tegenstander een pijl op dubbel 20 zag missen voor de setwinst. In de negende en tiende set faalde Van Gerwen opnieuw op cruciale momenten, terwijl de Schot niet verzaakte. Met toch nog wel zestien keer de hoogste score van 180 punten, tegen elf van Wright, besloot de Nederlander ontgoocheld de WK-finale.

Van Gerwen baalt van zichzelf na verloren WK-finale

Michael van Gerwen baalde na de verloren WK-finale vooral van zichzelf. “Ik heb mezelf tekort gedaan,” liet de onttroonde titelhouder bij RTL 7 een tikje aangeslagen weten. “Ik gooide mijn dubbels niet. Daardoor kon ik hem niet onder druk zetten. Na 0-2 kwam ik ik nog wel op 2-2 en daarna had ik moeten doorzetten. Toen miste ik echter zes pijlen op een break, ja, en dan weet je dat je het tegen Wright in deze vorm moeilijk krijgt. Hij gooide wel de juiste dubbels op de juiste momenten. Maar deze nederlaag heb ik voornamelijk aan mezelf te wijten.”

Van Gerwen, die in 2013 zijn eerste WK-finale verloor van de inmiddels gestopte Brit Phil Taylor, had geen verklaring voor zijn teleurstellende optreden in Alexandra Palace. “Ik voelde me prima en had geen last van druk,” zei de drievoudige wereldkampioen. “Ik heb echter niet laten zien wat ik kan. Dat voelt heel ongemakkelijk. Het was een pijnlijke avond voor mij. Maar ik neem deze op de kin en kom beter terug. Ik weet wat het is om op dit podium te winnen en te verliezen. Het hoort er allemaal bij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden