Dappermarkt moet zelf voor vuil en stroom gaan opdraaien

De deelraad van stadsdeel Oost heeft bijna unaniem ingestemd met een voorstel van D66 om de Dappermarkt zelfstandiger te maken. Het stadsdeel regelt de stroomvoorziening en het ophalen van afval nu nog zelf. Volgens de sociaal-liberale partij kunnen de ondernemers dat prima zelf.

Redactie
Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Op dit moment gaat het stadsdeel over de stroomvoorziening en het ophalen van vuilnis, de grootste kostenposten van de Dappermarkt. De kosten daarvan worden neergelegd bij de marktondernemers via de marktgelden die zij moeten betalen. De kosten worden verdeeld op basis van het solidariteitsprincipe, waarbij iedereen evenveel betaalt. Dat betekent in de praktijk dat ondernemers die minder stroom verbruiken dan collega's naar verhouding meer moeten betalen.

Een bijkomend probleem is dat ondernemers van andere markten regelmatig afval dumpen bij De Dappermarkt, zo stelt de D66 in de motie. Ook dat leidt weer tot extra kosten waar alle marktondernemers van De Dappermarkt voor opdraaien.

Honoreren
Volgens Jan Bert Vroege van D66 willen ondernemers van de Dappermarkt zelf ook al jaren meer zelfstandigheid van het stadsdeel: 'Wij willen dit verzoek honoreren door de ondernemers zelf verantwoordelijk te maken voor stroom en afval.'

Het is dan wel de bedoeling dat 'de gebruiker betaalt', dus dat ondernemers bijvoorbeeld verplicht worden afval mee naar huis te nemen in plaats van dat op de markt achter te laten. Dat moet bijdragen aan een beter milieu en bewustwording van de ondernemers.

De belangenvereniging van de marktondernemers op de Dappermarkt (BMD) heeft positief gereageerd op het voorstel van D66.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden