Dansjes voor een beter klimaat

Hard gelachen werd er bij de vijver op het plein, waar geïnteresseerden in een grote doorzichtige plastic bal konden kruipen - met afdruk van de aarde erop - om te proberen in die bal over het water te lopen. Het idee: geef de aarde een duw in de goede richting. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Hard gelachen werd er bij de vijver op het plein, waar geïnteresseerden in een grote doorzichtige plastic bal konden kruipen - met afdruk van de aarde erop - om te proberen in die bal over het water te lopen. Het idee: geef de aarde een duw in de goede richting. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Van enige global warming was zaterdag weinig te merken bij de Klimaat Actiedag op het Museumplein. Het was koud, grijs, nat en winderig. Een ouderwetse herfstdag dus.

De weersomstandigheden verleidden de Australische klimaatactiviste Anna Keenan tot de opmerking dat het voor haar zo onaangenaam koude Nederland eigenlijk best een beetje global warming kon gebruiken.

Keenan was het middelpunt van de bijeenkomst op het Museumplein. Zij wist nog een flink aantal bezoekers zo gek te krijgen in die miezerige regen en kou een proklimaatdans in te studeren - een aaneenschakeling van climate change moves - in de vorm van de charleston.

Het resultaat: een groep mensen, vooral in natte regenjassen en met capuchons, die vol overtuiging springend, heupwiegend, bukkend en met de handen in de lucht op het gras van het plein stonden.

Ze vormden samen het cijfer 350, dat staat voor de hoeveelheid CO2-deeltjes per miljoen in de atmosfeer (350 ppm) dat volgens bepaalde wetenschappers de absolute bovengrens zou moeten zijn. Inmiddels zitten we op circa 390 deeltjes.

De dans was een oproep tot een veel steviger strijd voor het klimaat, voor veel meer politieke durf om de klimaatverandering tegen te gaan, aldus de organisatoren. De manifestatie is een aanloop naar de Klimaattop in Kopenhagen in december. Een behoorlijk ludieke actie misschien, maar met een serieuze boodschap.

Hoogleraar Rik Leemans van de Wageningen Universiteit wees er tijdens een toespraakje op dat de bezoekers zich niet moesten laten misleiden door het typische herfstweer van die dag. ''Klimaatverandering is een feit. In de natuur is het al heel duidelijk. Neem de trekvogels. De kievit trekt bijvoorbeeld niet meer - ja, naar Noord-Frankrijk.''

En spreker en oud-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak: ''De belangrijkste tegenstander in de strijd tegen klimaatverandering is de tijd. Ik zou willen dat de politiek zoveel leiderschap zou tonen bij dit onderwerp als zij deed bij de nationalisatie van banken.''

De dansende meute riep bij menig passant een glimlach op. Harder gelachen werd er bij de vijver op het plein, waar geïnteresseerden in een grote doorzichtige plastic bal konden kruipen - met afdruk van de aarde erop - om te proberen in die bal over het water te lopen. Het idee: geef de aarde een duw in de goede richting.

Een stoet bezoekers trok vastbesloten schoenen en sokken uit en klom erin, maar uiteindelijk veranderde iedereen in die met lucht gevulde bal in een enorme kluns.

Aanwezige agenten hadden vooral medelijden met de Aziatische toerist die steeds vol goede moed opkrabbelde, om vervolgens net zo hard weer onderuit te gaan. ''Kijk, hij is drijfnat.'' Zelf weigerden de agenten het aanbod van de Greenpeacemedewerker een poging te wagen.

Amsterdam, waar na de dans een mars werd gehouden naar het Spui, stond niet alleen - in 181 landen werden zaterdag in totaal zo'n 5200 acties georganiseerd. En hoe origineel het evenement in Amsterdam ook was, er is altijd baas boven baas. In Afrika sprong een legertje Masaikrijgers 350 keer synchroon de lucht in. (KAMILLA LEUPEN)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden