PlusInterview

Danny Makkelie: ‘Spel wordt echt eerlijker’

De 36-jarige Danny Makkelie is volgende week zaterdag VAR bij de Champions Leaguefinale. Als scheidsrechter op het veld is hij dit seizoen maar één keer gecorrigeerd. ‘Snel beslissen is belangrijk.’

Danny Makkelie in het Replay Center van de KNVB in Zeist vanwaaruit de VAR opereert.Beeld ANP

Uw collega Pol van Boekel zei ooit dat het een mindfuck is om naar het scherm geroepen te worden. Is dat zo?

“Het doet iets met je als je wordt gecorrigeerd in een vol stadion, daar heeft Pol gelijk in. Je wilt zo graag foutloos fluiten, dus soms heb je even nodig om je daar overheen te zetten. Als je twee keer voor een scherm staat, zeggen mensen al: ‘Die gozer kan beter stoppen met fluiten.’ Spelers reageren ook gevat: ‘Je zit er vandaag niet lekker in, hè scheids?’ Dat werk. Het voelt gewoon niet fijn voor dat scherm. Luister je niet naar de VAR, dan krijg je de volle laag, want dan ben je eigenwijs. Doe je dat wel, dan kan het dus ook gebeuren dat je een strafschop weer intrekt. Dat is de mindfuck. Mentaal doet het iets met je.”

Willen jullie zo snel mogelijk weg voor dat scherm?

“Snelheid mag geen rol spelen, de ­beslissing moet juist zijn. Maar snel beslissen kan wel de geloofwaardigheid bepalen. Als je lang voor een scherm staat, zal het wel niet zo duidelijk zijn, concluderen de mensen dan.”

Heeft een arbiter die naar het scherm is geroepen nu wel of niet goed gefloten? Je kunt het teamwork noemen: achteraf een ­situatie beoordelen en er samen met de VAR uitkomen. Maar je kunt ook zeggen dat de scheids een cruciaal moment als een strafschop of een rode kaart heeft gemist. Wat vindt u?

“Als je door de VAR wordt gecorrigeerd, heb je een belangrijke fout gemaakt. Dat is voor mij heel duidelijk, maar niet voor iedereen. Een scheidsrechter die in een wedstrijd tweemaal naar het scherm is geroepen, kan gewoon nog een hoog cijfer krijgen in kranten en tijdschriften. Dat vind ik opmerkelijk.”

Wordt af en toe bewust gewacht met fluiten in de wetenschap dat de beelden wel uitsluitsel zullen geven?

“Bij een buitenspelsituatie soms wel. Bij twijfel moeten de assistenten meer risico nemen, maar bij het wel of niet geven van een penalty of een rode kaart, niet. Dan moet de scheidsrechter direct zelf beslissen.”

Speelt hiërarchie een rol? U bent een vooraanstaande videoscheids; een onervaren arbiter zal niet snel tegen uw advies ingaan. Of werkt dat niet zo?

“Dat zou niet zo moeten zijn, de scheidsrechter blijft eindverantwoordelijk. Maar misschien luistert zo iemand wel sneller, dat is ook menselijk. Het is voor een VAR vooral belangrijk dat hij weet wanneer hij moet ingrijpen. De VAR kan een wedstrijd volledig op zijn kop zetten. Altijd moet duidelijk zijn: de VAR heeft slechts een adviserende rol.”

Het duurt vaak lang voor er uitsluitsel is. Wanneer kun je als fan nog echt juichen?

“Het belangrijkste is dat het spel eerlijker wordt. De VAR heeft in Nederland ruim tachtig beslissingen gecorrigeerd. Dat zijn allemaal fouten die zijn hersteld. Dan wordt het toch eerlijker? En ach, mensen kunnen nu tweemaal juichen, dat maakt het ook wel leuk. Het is een proces, veel videoscheidsrechters zitten nog in hun ontwikkeling. Over een paar jaar zul je een groot verschil zien.”

In het begin van het seizoen leek alles strenger te worden beoordeeld. In de Champions League leek meer te mogen dan in de eredivisie. Klopt dat beeld?

“Internationaal beperken de videoscheidsrechters zich meer tot de overduidelijke situaties. En inderdaad, vroeg in het seizoen was er in de eredivisie veel discussie over de vraag of de ingegrepen nodig waren. Het is simpel: als we erover kunnen discussiëren, is het vanuit de VAR geen juiste ingreep geweest. Want discutabel is acceptabel. En het beeld dat vroeg in het seizoen strenger wordt gekeken, zie je ­vaker. Dan zit iedereen er nog strak in. dat is altijd zo geweest. Ook zonder VAR.”

Bent u bang dat uw reputatie als ­betrouwbare VAR uw carrière op het veld kan dwarsbomen?

“Dat ik alleen nog als VAR wordt ingezet? Ik kan het gelukkig afwisselen. Bij het afgelopen wereldkampioenschap in Rusland nog niet, maar bij het EK, volgend jaar, zal dat vermoedelijk wel mogelijk zijn. Ik heb ook niet minder duels gefloten door de komst van de VAR. Dat zou ik vervelend vinden, want mijn prioriteit ligt bij het fluiten.”

“Het is wel zo dat ik een VAR-stempel heb, mensen denken vaak dat ik niet meer fluit. Misschien is dat wel een compliment: blijkbaar viel ik als scheidsrechter niet op en dat is precies zoals het zou moeten zijn.”

Hoe zou u de rol van de VAR omschrijven?

“Een mooie hulplijn, een vangnet. Maar je moet er niet afhankelijk van worden. Mijn streven is beter te zijn dan de technologie.”

U bent dit seizoen eenmaal gecorrigeerd: een gele had een rode kaart moeten zijn. Daarmee staat u boven aan het lijstje van de KNVB, want het gemiddelde voor een arbiter ligt op één VAR-ingreep in drie wedstrijden.

“Het zal lastig worden om dat volgend seizoen nog te overtreffen. Ik durf wel te zeggen dat dit het beste seizoen uit mijn loopbaan was.”

Deze zomer bent u VAR op het WK voor vrouwen. Wat is uw volgende doel?

“Ik wil graag naar het EK 2020. Daar komt Björn Kuipers ook nog voor in aanmerking, maar de Uefa zal waarschijnlijk meerdere arbiters per land toelaten. Er zijn immers ook meer deelnemende landen. En ik merk dat ze nog beter willen kijken naar kwaliteit. Als ik met mijn team weer zo’n succesvol seizoen draai, maken wij hopelijk een goede kans.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden