Plus

Danny Ghosen is wel wat gewend. Maar dit?

Danny Ghosen nam een kijkje in Europese achterstandsbuurten om te zien hoe mensen leven als hun buurt wordt beheerst door armoede, criminaliteit en drugs. In Napels dacht hij in een rustig wijkje te zijn.

Danny Ghosen in Napels Beeld NTR
Danny Ghosen in NapelsBeeld NTR

"Stop met filmen! Anders vermoord ik je! En sloop ik je camera!"

Tv-maker Danny Ghosen spreekt geen Italiaans, dus komt hij er later pas achter wat hem zojuist is toegeschreeuwd door een paar opgeschoten jongens. Maar dat hij zich uit de voeten moet maken is duidelijk.

Eenmaal veilig zegt hij: "We hebben het een en ander meegemaakt de afgelopen tijd, maar zo dreigend als het nu was..."

Ghosen loopt in de eerste aflevering van Danny in de Buitenwijken rond in de wijk Scampia, in de Italiaanse stad Napels.

Hitserie
De buurt wordt geregeerd door de Napolitaanse maffia en is beroemd door Gomorra (2014), een Italiaanse misdaadserie over de camorra, de georganiseerde misdaad in Napels.

De betonnen flats, gebouwd met de karakteristieke trappen, zijn het boegbeeld van de verloedering van de stad. De ruiten zijn verdwenen, het beton oogt goor. Graffiti op de muren. Naalden op de grond.

Een van de acteurs van de hitserie, Francesco, leidt Ghosen rond. Hij kent de buurt op zijn duimpje. En de maffia helaas ook - zijn zusje werd op 21-jarige leeftijd vermoord omdat ze weigerde mee te werken aan een liquidatie.

De maffiaflats worden nog steeds bewoond, bijvoorbeeld door een 22-jarige schoenzolenmaker (die nota bene voor luxemerk Salvatore Ferragamo werkt). Hij werd dakloos en zag zich genoodzaakt een appartementje te kraken.

Judokampioen
Ghosen kan zijn verbazing niet verbergen als hij een smetteloos badkamertje treft en een knus opgemaakt bed compleet met Winnie de Poehknuffel. Het is niet overal sodom en gomorra.

Wanneer Ghosen met de dood wordt bedreigd denkt hij in een rustig buurtje te zijn - dat had de 16-jarige Martina hem althans gezegd, die Ghosen ontmoette in een sportschool.

Martina is judokampioen en wordt 'de tijgerin van Scampia' genoemd. Onder de indruk van Ghosens aanvaring met de maffia is ze niet. "We kunnen er niks tegen doen. Daarom ben ik op judo gegaan."

Danny in de Buitenwijken (NTR), vanaf woensdagavond elke week om 21.05 uur op NPO3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden