PlusMijn Amsterdam

Danny Froger: 'Ik ben nog elke keer zenuwachtig voor Carré'

Zanger Danny Froger (29) schaamt zich ervoor, maar het is wel waar: hij is nog nooit in het Rijksmuseum geweest. Het is er gewoon nooit van gekomen. Verder kent hij de stad op zijn duimpje, al woont hij nu in Amstelveen.

Josien Wolthuizen
Danny Froger: 'Ik kan romantisch vertellen dat ik graag fiets, maar ik vind fietsen helemaal niks' Beeld Carly Wollaert
Danny Froger: 'Ik kan romantisch vertellen dat ik graag fiets, maar ik vind fietsen helemaal niks'Beeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Dat was mijn geboorte in 1988 in de Lucellestraat in Bos en Lommer. Daar heb ik nog een jaar of drie gewoond, totdat ik met mijn moeder naar Almere verhuisde. Ik ben heel blij dat ik Amsterdammer ben. Het mooie vind ik het vrije van de stad. Je hebt mensen in alle soorten, maten en kleuren, en dat gaat meestal goed samen."

Kroeg

"Een beetje een inkoppertje, maar dat is Bolle Jan in de Korte Reguliersdwarsstraat die mijn opa en oma in 1981 openden. Ik treed daar elke woensdagavond op en meestal nog twee keer per maand in het weekend. Er hangt een bepaalde sfeer die aan het uitsterven is in Nederland. Dat of je nu advocaat bent of het vuilnis ophaalt, je gewoon jezelf kunt zijn."

Café Bolle Jan in de Korte Reguliersdwarsstraat Beeld Carly Wollaert
Café Bolle Jan in de Korte ReguliersdwarsstraatBeeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"Dat is dus Bos en Lommer, maar nu woon ik in het Stadshart van Amstelveen. Fantastisch mooi om te wonen. Lekker rustig. Ik zit ook binnen twee seconden op de snelweg, wat heel handig is met mijn werk, waarvoor ik door het hele land ­rijd. Ik moet er niet aan denken er een half uur over te doen voordat ik de stad uit ben."

Beste plek om te ontspannen

"Dat ligt er maar net aan wat je wilt doen. Ik vind het het meest ontspannen als het mooi weer is en ik op het water ben. Amsterdam ziet er het allermooist uit vanuit een bootje. Dat verbaast me elke zomer weer."

Wil altijd nog...

"Naar het Rijksmuseum. Daar ben ik nog nooit geweest en dat vind ik een schande. Het hoort er gewoon bij, maar het is er op de een of andere manier nog nooit van gekomen."

Mooi van lelijkheid

"Dat bestaat niet. Het is bij mij mooi of lelijk."

Mooiste gracht

"Dat is de Elandsgracht. Daar staan de beelden van mijn opa en oma, Bolle Jan en Tante Mien, naast de beelden van andere iconen uit de Amsterdamse muziek. Voor mij een heel belangrijke plek. Ik ga er regelmatig heen, om even te kijken."

Beeld van Mien en Bolle Jan Froger op de Elandsgracht Beeld Carly Wollaert
Beeld van Mien en Bolle Jan Froger op de ElandsgrachtBeeld Carly Wollaert

Club

"Ik ben geen clubganger. Meestal beland ik in een kroeg, maar ik moet je zeggen dat ik niet zo vaak meer echt op stap ga. In de weekenden ben ik altijd druk met optredens. Als ik een biertje ga drinken, is dat meestal op maandag of dinsdag - mijn weekenddagen. Dan ga ik vaak even naar Bolle Jan om aan de bar te ouwehoeren over van alles en nog wat. Niet echt rock-'n-roll, maar ik vind het heerlijk."

Park

"Telt het Amsterdamse Bos als een park? Daar kom ik vaak om mijn hond uit te laten. Hij kan daar lekker rennen en rondbanjeren."

Mooiste uitzicht

"Ik vond het vroeger als kind altijd mooi om met het pontje van Noord naar het Centraal Station te gaan. Dan had ik altijd het idee dat ik van een klein dorp naar de grote stad ging. Prachtig."

Favoriete vervoersmiddel

"Dat is in mijn geval toch gewoon de auto. Ik kan wel heel romantisch vertellen dat ik graag fiets, maar ik vind dat helemaal niks. Als ik in Bolle Jan moet werken, laat ik me meestal afzetten, maar voor de rest doe ik in Amsterdam alles met de auto. Heel stom eigenlijk, want ik woon praktisch naast lijn 5."

Met pek en veren de stad uit

"Alle afzettingen rondom het Rembrandtplein mogen wel verdwijnen. Alles is eenrichtingsverkeer. Als je één keer verkeerd rijdt, ben je zo een halfuur te laat op je afspraak."

Beste restaurant

"Ik heb meerdere favoriete restaurants, maar eentje die eruit springt is Ron Gastrobar op de Sophialaan. Of Japans in het Okura. Duur? Ja, jij vroeg om de beste restaurants! Het is natuurlijk niet zo dat ik er drie keer per week kom."

Restaurant Ron Gastrobar op de Sophialaan Beeld Carly Wollaert
Restaurant Ron Gastrobar op de SophialaanBeeld Carly Wollaert

Favoriete speciaalzaak

"Ik eet graag een broodje bij Van Dam in de Johannes Verhulststraat. Wat ik dan bestel? Dat hangt een beetje van de dag af. Een broodje filet americain vind ik heerlijk, of eentje met carpaccio. Ik ben niet zo moeilijk."

Een broodje carpaccio van Van Dam in de Johannes Verhulststraat Beeld Carly Wollaert
Een broodje carpaccio van Van Dam in de Johannes VerhulststraatBeeld Carly Wollaert

Mooiste plek om op te treden

"Carré staat met stip op één. Ik vind het zó'n mooie plek. Ik heb er al meerdere keren mogen optreden, maar ik ben nog elke keer zenuwachtig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden