Plus

Danny Blind: 'Ajax moet meegaan in de vernieuwing'

Danny Blind is maandag benoemd tot commissaris van de NV Ajax. In die rol is hij toezichthouder en adviseur van de directie. 'Ik moet een modus vinden om die mensen niet voor de voeten te lopen.'

Ajaxcommis­saris Danny Blind: 'Het is niet meer mijn ambitie om zelf op een van de directie­stoelen te zitten.'Beeld Olaf Kraak/ANP

Danny Blind - hij wordt over een paar maanden 57 - was op een punt in zijn leven gekomen waarop hij zichzelf geregeld afvroeg: waar ligt nog mijn ambitie?

Hij heeft 39 jaar in de schijnwerpers gestaan en ziet het niet meer zitten om 24 uur per dag opgeslokt te worden door zijn werk. "Enorm knap wat Dick Advocaat bij Sparta doet op zijn zeventigste. Maar dat zie ik mezelf niet doen."

Na een paar gesprekken met Leo van Wijk, voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax, stemde Blind ermee in om Theo van Duivenbode op te volgen als technische commissaris, een onbezoldigde functie.

Blind heeft de voetbalkennis en hij kent de club door en door. Hij bekleedde door de jaren heen tal van posities binnen Ajax.

Louis van Gaal
Die overlevings- en geldingsdrang leverde hem ook veel kritiek op, tot ergernis van Blind. "Louis van Gaal is hier ook speler, jeugdtrainer, assistent-trainer, hoofdtrainer en technisch directeur geweest. Bij hem wordt dat nooit als negatief uitgelegd, bij mij soms wel."

Blind weet waar hij aan begint. Met algemeen directeur Edwin van der Sar en directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft hij een goede verstandhouding. Met financieel directeur Jeroen Slop werkte hij in het verleden prettig samen.

Blind voelt zich als clubman betrokken bij het wel en wee van Ajax. Hij gaat er alles aan doen om de directie te laten slagen. "Maar op gepaste afstand. Ik moet een modus vinden om die gasten niet voor de voeten te lopen. Ik denk dat ik dat kan, omdat het niet meer mijn ambitie is om zelf op één van die stoelen te zitten. Ik gun ze succes en ik hoop dat zij dan de credits krijgen."

Ondersteuning van de directie
Al kan er ook een moment komen waarop Blind zijn voormalige collega's moet beoordelen op hun functioneren. Blind: "Een moment waarop de rvc zijn autoriteit naar de directie misschien dwingender moet aanwenden."

"Ik denk niet dat ik daar moeite mee heb. Ik kan het zakelijke en het menselijke goed van elkaar scheiden. Maar ik wil daar niet op vooruitlopen. Net zo min wil ik ingaan op het beleid dat de afgelopen periode is gevoerd. Want ik ben daar niet bij geweest."

De nieuwe commissaris ziet kansen en bedreigingen voor Ajax in een voetballandschap dat razendsnel verandert. "Twintig jaar geleden kreeg iedere jeugdspeler van Ajax hetzelfde driejarige contractje voorgeschoteld. Of je nou Wesley Sneijder heette of Jantje Klaassen."

"Nu moet je daar als club veel meer voor doen, soms om ze überhaupt onder contract te krijgen. Ajax moet meegaan in die vernieuwingen en ik hoop de directie daarbij te kunnen ondersteunen."

De filosofie van Ajax moet volgens Blind niet veranderen. "We leiden zelf spelers op, en als we ze niet hebben moeten we zorgen dat de scouting op orde is. Met die filosofie willen we kampioen worden, het liefst met zo mooi mogelijk voetbal. Ingewikkelder is het voor mij niet."

Sneller vertrekken
Tijdens zijn benoeming, voor zo'n zeventig aandeelhouders in de bestuurskamer van sportcomplex De Toekomst, vertelde Blind dat het al vijftig jaar hetzelfde toegaat bij Ajax, wie er ook de dienst uitmaakt bij de club.

"In de jaren zeventig kwamen Cruijff, Krol, Suurbier en Swart door, in de jaren tachtig Van Basten, Kieft en Van 't Schip, in de jaren negentig Kluivert, Davids en de De Boertjes, daarna had je de lichting Van der Vaart, Sneijder, Alderweireld en Vertonghen en nu De Ligt, Kluivert en Van de Beek. En waar je spelers mist, koop je ze, zoals Luis Suárez, Klaas-Jan Huntelaar en Davinson Sánchez. Dat is nooit anders geweest."

De bedreiging bestaat eruit dat spelers tegenwoordig veel sneller vertrekken, soms zelfs als junior, nog zonder contract. Maar ook onder contractspelers holt de leeftijd waarop ze Ajax de rug toekeren achteruit.

Blind: "De De Boertjes gingen op hun 28ste, Christian Eriksen en Daley Blind op hun 23ste, maar nu is dat soms al met 21 jaar. Heb je dan al een vervanger klaarstaan? Dat lukt niet altijd, dus moet je je breder oriënteren op de spelersmarkt en daar is Marc Overmars mee bezig."

Astronomisch bedrag
Het is niet de eerste taak van Blind om een gewilde speler als de achttienjarige Matthijs de Ligt te adviseren over zijn toekomst. "Misschien wel als Marc Overmars mij daarom zou vragen. Of als ik Matthijs op de club tegen het lijf loop, dat we het erover hebben, informeel."

Beeld anp

"Kijk, op dit moment zeg je: Matthijs de Ligt moet bij Ajax blijven, want hij is een geweldige speler. Maar als er een astronomisch bedrag wordt geboden en er zou een opvolger voor hem klaarstaan, moet ik dan zeggen: hij mag niet?"

"Het gaat altijd om het totaalplaatje, waarin het voor Ajax en voor de speler zowel sportief als financieel moet kloppen. Je moet het per geval bekijken, per speler en per banksaldo. En het banksaldo van Ajax ziet er vandaag ook anders uit dan tien jaar geleden, gelukkig. Je bent niet verplicht te handelen vanuit financiële overwegingen."

Ten Hag
Voor Blind gaat het werk nu beginnen. Hij zal heel wat afpraten de komende weken en maanden. "Want als je toezicht wil houden en wil adviseren, moet je wel weten wat er leeft en speelt."

Ook Erik ten Hag zal hij moeten leren kennen. "Ik ken hem van dag zeggen, niet als trainer. Ik heb nog geen training van hem gezien. Bewust. Ik wilde daarmee wachten tot mijn aanstelling officieel was."

Dat is sinds maandag het geval, waarmee Blind zich voor een periode van drie jaar en acht maanden aan Ajax heeft verbonden. Tenzij Louis van Gaal bondscoach kan worden van een 'mooi land' en hij Blind als assistent meeneemt.

"Dat voorbehoud heb ik gemaakt bij Leo van Wijk en dat was geen probleem. Ik schat de kans heel klein dat het gebeurt, maar ik wilde die mogelijkheid wel openhouden."

Lees ook: Danny Blind terug bij Ajax: 'Ik voel geen enkele wrok'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden