PlusIdfa

Dankzij VR midden in het levensverhaal van 2 ouderen

Kijkers zitten tijdens Idfa in De Stoel Van De Laatste Jaren midden in het levensverhaal van twee ouderen. Bijna letterlijk, want de korte documentaires zijn gefilmd als virtual­realityfilms.

Als toeschouwer bekijk je via de VR-bril het leven van Egbert van heel dichtbij Beeld -
Als toeschouwer bekijk je via de VR-bril het leven van Egbert van heel dichtbijBeeld -

Boer Egbert eet langzaam zijn pannetje met spinaziestamppot leeg. Met een virtualrealitybril op je neus zit je als kijker tegenover hem aan tafel in zijn boerderij in Drenthe.

Door de koptelefoon klinkt het piepende geschraap langs de rand van de pan zo dichtbij dat de eerste toeschouwer die geen kippenvel krijgt nog gevonden moet worden.

Egbert is een van de twee hoofd­personen uit De Stoel Van De Laatste Jaren, twee korte documentaires van makers Anke Teunissen en Jessie van Vreden die vorige week tijdens Idfa in première gingen. De docu's zijn nog de hele week te zien tijdens Idfa Doc­lab in De Brakke Grond.

De ideale stoel
Naast het verhaal van Egbert, een 90-jarige man die alleen leeft in zijn vervallen boerderij in Drenthe, gaat De Stoel Van De Laatste jaren ook over Fred, een hippie. Beiden blikken terug op hun leven. Fred met enige spijt over dingen die niet gedaan zijn, Egbert met volle tevredenheid.

De kijker hoort het telkens aan, gezeten in een stoel in de woonkamer of buitenruimte van de hoofdpersoon, als metafoor voor de vaste stoel waarin menig oudere steeds meer tijd gaat doorbrengen.

"Ik had het idee voor dit verhaal al heel lang," zegt Anke Teunissen. "Als ik vrij werk maak, kom ik om de een of andere reden altijd bij ouderen uit. Ik was voor een project bij een vrouw en die had de ideale stoel. Zo'n stoel waar haar naaispulletjes en verder alles wat ze nodig had omheen lagen en toen dacht ik: wat heerlijk eigenlijk, daar moet ik iets mee."

360 gradendocumentaires
Jessie van Vreden vult aan: "Virtual reality leent zich heel goed voor een concept waarin je op een vaste plek zit en nergens anders heen kan. Zo werden het 360 gradendocumentaires."

Als kijker plaats je bij VR een speciale bril over het hoofd waarna het lijkt alsof je midden in een omgeving zit. De film speelt zich niet voor je neus af, zoals bij 2D of 3D, maar biedt de mogelijkheid helemaal om je heen te kijken. Zaak is wel om op één plek te blijven staan of zitten. Lopen door de virtuele wereld kan niet en je ziet bovendien niet meer waar je je in de 'echte' wereld bevindt. Een stoel is daarom uiterst geschikt.

Tijdens de documentaires vertellen Fred en Egbert in voice-over hoe ze naar het leven kijken. Voor de Engelstalige versie (The Last Chair genaamd, Teunissen en Van Vreden willen de docu's ook inzenden bij internationale festivals) is de stem van Egbert ingesproken door Rutger Hauer. Voor Fred is dat Derek de Lint.

De kijker hoort het telkens aan, gezeten in een stoel in de woonkamer of buitenruimte van de hoofdpersoon Beeld -
De kijker hoort het telkens aan, gezeten in een stoel in de woonkamer of buitenruimte van de hoofdpersoonBeeld -

Zowel Egbert als Fred zijn al langer bekenden van Teunissen en Van Vreden. Egbert zit bijvoorbeeld in haar boek Nestblijvers, een publicatie over volwassenen die altijd in hun ouderlijk huis zijn blijven wonen.

Het maakte het voor de kijker gemakkelijker om hun verhalen te horen, zeggen zowel Teunissen als Van Vreden. Fred en Egbert vertellen ongeremd en vertrouwelijk. Het idee is dat je je als toeschouwer voelt alsof je een oude bekende bezoekt.

Eigen keuzes
Wat Teunissen en Van Vreden hopen dat bezoekers bijblijft als ze de documentaires gezien hebben?

"Ik denk dat je in een leven op sommige dingen wel invloed hebt en op andere niet," zegt Van Vreden. "Onze generatie is veel bezig met werk en het idee dat we alles moeten doen, maar Anke en ik zijn nu allebei in de veertig en dan ga je ook meer beseffen dat je sommige dingen naast je neer kunt leggen."

Teunissen vult aan: "En ook dat je voor je eigen keuzes blijft staan. Dat je krachtig blijft in wat je zelf vindt en later met tevredenheid terug kunt blikken."

De Stoel Van De Laatste Jaren is nog t/m zondag te zien in De Brakke Grond. De film wordt de hele dag vertoond. Intekenen kan bij aankomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden