Dankzij PvdA komt het downloadverbod weer in zicht - maar in afgeslankte vorm

Het door veel internetters gevreesde downloadverbod komt weer in beeld. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ziet mogelijkheden om zo'n verbod in afgeslankte vorm toch door te voeren, zo bleek vandaag tijdens een debat over auteursrecht in de Tweede Kamer. De PvdA is niet langer mordicus tegen een downloadverbod, waardoor een meerderheid in de Tweede Kamer zich aftekent.

taatssecretaris Fred Teeven tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld anp

Begin dit jaar kreeg Teevens voorstel voor een verbod op het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal alleen steun van zijn eigen partij, de VVD.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei tijdens het debat dat zijn partij particulieren niet met een downloadverbod wil treffen, maar wel degenen die illegaal bedrijfsmatig aan downloaden verdienen.

Thuiskopieheffing
Teeven zag zich vorige maand genoodzaakt om het stelsel voor de thuiskopieheffing - een heffing op informatiedragers - te handhaven en zelfs uit te breiden naar onder meer de harde schijven van laptops, smartphones en hdd-drives.

De PvdA is volgens Recourt tegen deze thuiskopieheffing. Maar een algemeen downloadverbod ziet de partij ook niet zitten. Recourt sluit niet langer uit dat het mogelijk is dat er een verbod komt dat de particulieren buiten schot laat. De precieze uitvoering wil hij aan de staatssecretaris overlaten. Zo moet nog nader worden bepaald waar privégebruik ophoudt en zakelijk misbruik begint.

De thuiskopieheffingen die voor komend jaar zijn gepland, gaan volgens Teeven nog wel door. Het is volgens hem te kort dag om er nog iets anders voor in de plaats te stellen. Bovendien wordt de Staat aansprakelijk gesteld door makers. Teeven is wel verheugd dat de thuiskopieheffing in 2014 van de baan kan zijn, want hij is niet onverdeeld gelukkig met het systeem. Zo vindt hij de heffing van 5 euro op smartphones vbijvoorbeeld erg oneerlijk omdat die ook betaald moet worden door mensen die er alleen mee bellen.

Oppositie woedend
Oppositiepartijen hebben woedend gereageerd op de 'ommezwaai' van de PvdA. Onder andere D66 is niet blij met het feit dat het downloadverbod nu plots toch weer op tafel ligt. 'De Kamer heeft vanmiddag een downloaddraai om de oren gehad. Dat is behoorlijk slikken', aldus Kamerlid Kees Verhoeven. 'Bij een downloadverbod pak je per definitie individuen aan', zegt hij in een interview met Nu.nl.

Ook PVV-Kamerlid Bontes is niet te spreken over de gang van zaken. 'Er komt een downloadverbod. Ik kan niet anders concluderen.'

 
De Kamer heeft vanmiddag een downloaddraai om de oren gehad. Dat is behoorlijk slikken
Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid D66
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden