Schuim

Dankzij Julius Jaspers staan mannen straks knolselderij te marineren

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie van de BBQbijbel van Julius Jaspers.

Chef-kok Julius Jaspers (l) bedankt zijn vrouw Isabelle, 'die altijd maar die shit van mij moet eten', en Gerard Ekdom spreekt over BBQ als cultureel erfgoed.Beeld Schuim

Het doorweekte spijkerbroek kom ik aan bij de presentatie van de BBQbijbel. Lekkere timing, Julius.

"Je bent de negende die het zegt," antwoordt Julius Jaspers en het is inderdaad al druk binnen.
Voor de ingang van Julius Bar & Grill staan twee enorme big green eggs, net als twee gouden draken bij de Chinees. Het restaurant is gevuld met de usual culinairen.
Hoewel? Lorenzo Ledel: "Normaal staan er allemaal blonde blogstertjes. Nu gaat het over vlees en zie je alleen oude mannen."

Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Er zijn inderdaad vooral mannen en ook stapels houtblokken tegen een muur en een hoop brandend vlees op een grill - spek. We krijgen een welkomstcocktail in een weckpotje, dat dan weer wel.

Het zal hier en daar misschien iemand verbazen, maar ik ben geen BBQ-man. Terwijl ik toch hoog scoor met voetbal en borsten op de Schaal van Man, maar die derde pijler, de BBQ, ontgaat mij helemaal. Ja, om te eten, maar dat gehannes met blazen en blokjes en een extra krant en dan verkoolde shaslick - ik laat het graag aan echtere mannen. Ik heb thuis zo'n elektrisch tafeldingetje, maar dat zal ik altijd ontkennen.

En dan is daar nu de BBQbijbel. Ondertitel: Van asperges tot zwezerik. Asperges?! Dat moet ik nog zien. De eerste man die - theedoek door zijn riem, vleestang in de ene hand, flesje bier in de andere - een asperge op de BBQ legt, een stronk broccoli. Met zijn vrienden ernaast.

Maar goed, dat is een lokkertje voor vrouwen, snap ik best, en goddank staan er nog 249 andere recepten in.
In het voorbijgaan vang ik een zin op uit een a-typisch gezelschap hier: jong en vrouw. "Dit boek moet je aan een man geven: én succes ermee!"
Daar wil ik meer van weten.

Steffi Haazen: "Nu kunnen mannen niet alleen meer bezig zijn met vuur, maar ook met de hele voorbereiding. De marinade, groente erbij."
Dit boek is dus eigenlijk heel, heel slecht nieuws voor mannen? Haazen: "Met al die feministes tegenwoordig is dat ook wel nodig. En het is toch ook leuk om ook met de voorbereiding bezig te zijn? Een man kan in elk geval niet meer zeggen dat hij niet weet hoe het moet."

En bedankt, Julius Jaspers. Straks staan echte mannen 's middag knolselderij in zout te marineren (pagina 109).
Er komt alweer een schaal voorbij. Ik neem een pulled porkkroketje (mijn debuut). Lorenzo Ledel neemt een gefrituurde uienring: "Zo, heb ik ook weer groente gegeten."
Zo praten mannen.

Wat presentatie BBQbijbel van Julius Jaspers
Waar Julius Bar & Grill, Ceintuurbaan
Wie Julius Jaspers, Gerard Ekdom, Gertjan Kiers, Ron Vermeulen, Lorenzo Ledel, Inge van der Helm,Hidde de Brabander, Jord Althuizen, Jeroen Hazebroek
Wanneer maandag 25 april, 16.00 uur tot 18.00 uur
Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans is altijd normaal gebleven (kipsaté)

Zoon Max Jaspers, moeder Dominique Vroom en dochter Okky Jaspers.Beeld Schuim
Vleesprofessor Gertjan Kiers (r) doet met Jaspers mee aan BBQ-wedstrijden, soms in twintig graden onder nul. Naast hem Jan Willem Tol van slagerij B. Tol & Zoon.Beeld Schuim
Steffi Haazen, Chantal Bonnamy en Suzanne Krom (vlnr) verzorgden de info over allergenen in het boek. 'Het is een extra gadget.'Beeld Schuim
Culinair journalist Inge van der Helm en de BBQ-dudes: patissier Hidde de Brabander, Jord Althuizen (jurylid Grillmaster) en BBQ-auteur Jeroen Hazebroek (vlnr).Beeld Schuim
Lorenzo Ledel van Vision Magazine, en Sabine Leenhouts (l) en Marieke 't Hart, beiden van De Telegraaf, sectie Vrouw. Dat blijkt ook wel: 'Wacht! Eerst mijn lippenstift!'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden