Plus

Dankzij Hogewind is het Calvijn College geen 'jungle' meer

Ruim tien jaar geleden gold het Calvijn College in West als een 'jungle'. Onlangs werd het uitgeroepen tot een van de beste vmbo's van de stad. Directeur Jolanda Hogewind neemt na negen jaar afscheid.

'Ik kan het Calvijn loslaten. Ze kunnen het nu zelf' Beeld Tammy van Nerum
'Ik kan het Calvijn loslaten. Ze kunnen het nu zelf'Beeld Tammy van Nerum

Kippenvel krijgt Hayat van de receptie van het Calvijn College in West ervan. "Jolanda Hogewind heeft zo veel gedaan voor de leerlingen, de school én de buurt. Ik wil er nog niet aan denken dat ze weggaat," zegt Hayat.

Toch is het bijna zover. In januari neemt Jolanda Hogewind (56) afscheid als directeur. Het vmbo-college werd in de media ruim tien jaar geleden omschreven als een 'jungle met hondsbrutale leerlingen en murw gebeukte docenten'. Er vond een steekpartij plaats en een leraar werd met de dood bedreigd. Leerlingen werden gefouilleerd en bewakers liepen rond op school. Zeven van iedere twaalf leerlingen waren bekend bij de politie.

Hogewind dacht te weten waar ze ruim negen jaar geleden aan begon. "Het was erger dan ik dacht. Docenten waren bezig te overleven. Leerlingen beschouwden de school niet als van zichzelf en bevuilden hun eigen nest. Er was geen goede band tussen leerlingen en medewerkers," zegt Hogewind, die als leidinggevende op het ROC in 2009 overstapte naar het Calvijn College dat toen in een zwaar verwaarloosd gebouw aan de Schipluidenlaan huisde.

Journalist Margalith Kleijwegt schreef in 2005 het boek 'Onzichtbare Ouders' over de erbarmelijke situatie. "Het pedagogisch beleid klopte niet. Moeilijke leerlingen, waar docenten niet mee om konden gaan, kwamen in een structuurklas terecht, hoog in het gebouw. Het werden er steeds meer. Ze mochten ook niet tegelijk met de overige leerlingen met pauze."

Klassikale les
Ze is iemand, zegt ze, die in 'concepten en lange termijn kan denken'. Het woord delegeren vervangt ze liever voor het geven van verantwoordelijkheden aan docenten. De klassikale lesmethode verdween voor 'leergebieden waar leerlingen leren ontdekken'. Veel docenten stapten op omdat ze zich niet konden vinden in de nieuwe visie.

Er kwam huiswerkbegeleiding, een strikt presentiebeleid en huisbezoeken door de mentoren. Ouders moeten vier keer in het jaar naar school komen om het rapport van hun kind op te halen. Drie jaar geleden was een nieuw schoolgebouw voor de 600 leerlingen de kers op de taart. Over de ommezwaai naar, zoals Eberhard van der Laan het noemde 'misschien wel het beste vmbo van Nederland', verscheen vorig jaar het boek 'Een radslag in het onderwijs'.

Hogewind, die als psychiatrisch verpleegkundige op onder meer een gesloten afdeling voor jongeren werkte, zegt veel te hebben geleerd in de psychiatrie. "Het leven kan mensen erg aanpakken. Het verschilt ook per mens wat hij van huis meekrijgt. Sommige kinderen spreken thuis geen Nederlands. Dat heeft effect op een schoolcarrière."

Een gemengde school worden is nooit het doel geweest van Hogewind.

"We zíjn gesegregeerd. Leerlingen zoeken nu eenmaal een plek waar ze zich thuis voelen. We werken wel samen met andere scholen, zoals het Amsterdams Lyceum en het IJburg College, gaan naar het Idfa, Eye en andere musea en proberen de wereld van onze leerlingen groter te maken. Het is goed als onze leerlingen met een migratieachtergrond zich mengen met leerlingen met een andere achtergrond."

Onder toezicht
Daarbij is aandacht cruciaal voor leerlingen, zei ze in een eerder interview. "Wij stellen onze leerlingen drie vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Het vmbo krijgt nu veel aandacht. Die vragen zouden ook aan havo- en vwo-leerlingen gesteld moeten worden. Ook zij moeten een goed zelfbeeld krijgen en kunnen aandacht gebruiken. Er worden nu veel tussenjaren opgenomen en er zijn daardoor ook misschien veel studiewisselingen bij eerstejaarsstudenten."

Hogewind gaat als directeur aan de slag op het IJburg College, dat onder toezicht is gesteld van de onderwijsinspectie. "Ik kan het Calvijn loslaten. Ze kunnen het hier nu prima zelf."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden