PlusColumn

Dankzij Hamers is er een wereld voor mij opengegaan

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Die hele affaire met ING-topman Ralph Hamers interesseerde mij niet zo veel, maar bij Nieuwsuur werd afgelopen dinsdag een inzichtelijke reportage uitgezonden. Daarin mochten allerlei mensen uit de zakenwereld hun licht laten schijnen over die salarisverhoging.

Er waren een jongen en een meisje van Nijenrode, verkleed als echte zakenmensen, die ING 'naïef' vonden omdat ze het nieuws over de salarisverhoging niet tactisch hadden gebracht. Die verhoging zelf vonden ze volkomen logisch.

Ook was er een oudere man aan het woord die Eric Bot heet, en 'alumnus commissarissen­opleiding' bleek te zijn. Maar dat is leuk! Commissaris word je niet door je jarenlang omhoog te ellebogen in een oldboysnetwerk, zoals ik altijd dacht, je kunt gewoon een studie volgen!

Aangezien ik regelmatig zit te denken aan een carrièreswitch leek het mij ineens een interessante optie. Deze Eric Bot zou deze week afstuderen, hij is duidelijk ouder dan ik, dus zo gek is het niet om je op hogere leeftijd tot commissaris om te laten scholen.

Beetje rondneuzen in bedrijven, af en toe vergaderen, sigaren roken en rapporten lezen, zorgen dat er geen naïeve beslissingen worden genomen en impopulaire maatregelen niet al te expliciet met het volk delen: ik neem aan dat je er goed voor wordt betaald.

Daarna kwam Gerard van Vliet aan het woord. Hij bleek van de 'vereniging directeuren en commissarissen' te zijn. Hij had een ribfluwelen jasje aan en haar tot op z'n schouders, dus ik denk dat hij doorging voor managementgoeroe. Op verenigingsavonden, zo stel ik me voor, kunnen commissarissen en directeuren hun hart luchten: klagen over personeel, somberen over hun salaris, elkaar nieuwe directeurs- en commissarisposten aanbieden.

Gerard van Vliet liep opzichtig langs een bord waarop een website stond vermeld: commissarissen.nl. Ik erheen.

De site noemt zichzelf een 'kompas voor toezichthouders'. Een nuttige site voor een commissaris-in-spe als ik.

Er staan tal van vacatures op. Woningbouwverenigingen, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen - alle zijn op zoek naar leden voor de raad van bestuur, de raad van toezicht, het college van bestuur. Uit de advertentie van scholengroep de Morgenwijzer in Alphen aan den Rijn: 'De nieuwe bestuurder is vooral steun en inspirator voor directeuren, docenten en ondersteunend personeel.'

Ik verwacht dat ik bij de Morgenwijzer niet meteen eredivisie wordt betaald, maar steunen en inspireren, daar kun je mij 's nachts voor wakker maken. Ik overweeg te solliciteren. Dankzij de affaire-Hamersma is er een wereld voor mij opengegaan.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden