Plus

Dankzij deze betaalapps ben je nooit meer de sjaak

Bunq, Tikkie, Sjaak: sociale betaalapps zijn handig na een borrel of teamuitje. Maar wanneer gebruik je welke app?

Anouk Vleugels
De betaal-jij-of-betaal-ikdiscussie behoort met de sociale betaalapps in principe tot het verleden Beeld Janine Niepce/HH
De betaal-jij-of-betaal-ikdiscussie behoort met de sociale betaalapps in principe tot het verledenBeeld Janine Niepce/HH

'Nee, laat dat tientje maar zitten," zei een vriendin toen ik haar wilde compenseren na een gezamenlijke lunch. "Je krijgt binnenkort wel een tikkie van me."

Wie nog niet bekend is met het fenomeen: 'een tikkie' stuur je via de gelijknamige betaalapp van ABN Amro. Tikkie werkt via Whats­app, dus alleen de initiatiefnemer hoeft de app te installeren. Bovendien hoef je niet bij ABN Amro te bankieren om Tikkie te gebruiken.

Niet meer ongemakkelijk
Tikkie is een van de vele nieuwe betaalapps die het laatste jaar zijn gelanceerd. Het begon eind 2015 met Bunq, een nieuwe digitale bank en gelijknamige betaalapp. Daarna volgde ING met Twyp (The Way You Pay) en de Rabobank met GRPPY. En er zijn nog een paar onafhankelijke apps op de markt gekomen, zoals Sjaak en Tabster.

Het grote voordeel van zulke apps zit 'm in het gemak en de snelheid. Rekeningnummers zijn niet nodig, want deze apps zijn gekoppeld aan telefoonnummers of personen in je contactenlijst.

Bovendien voorkom je vervelende situaties: drie keer moeten vragen of die vriend nog de kosten van dat ene etentje kan terugbetalen. Blijkbaar ervaren veel mensen dat als onaangenaam: een internationaal onderzoek door PayPal laat zien dat ruim de helft van de mensen zich hierbij ongemakkelijk voelt. Daardoor worden een hoop schulden kwijtgescholden, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Niet echt gebruiksvriendelijk
Hoe het met de privacy zit? Bunq kampte na de lancering nog met kinderziektes: bepaalde identiteitsgegevens bleken onbeveiligd te worden opgeslagen. Dat probleem is kort na de ontdekking verholpen.

Een ander nadeel is dat niet alle apps even gebruiksvriendelijk zijn. Zo hebben Sjaak en Twyp alleen zin als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Dat betekent nóg een app erbij op de smartphone, met
eigen verificatiecodes. Bij Tikkie hoeft dat niet, maar daarvoor is Whatsapp wel noodzakelijk.

Sjaak

'Hoi, ik ben Sjaak. Ik deel snel en simpel de rekening in een groep.' Met deze boodschap introduceert betaalapp Sjaak zichzelf. De app is bedacht door jongeren tussen de 18 en 25, en vermoedelijk bedoeld voor gebruikers van rond dezelfde leeftijd. Hoe het werkt: in de app maak je een groep aan.
Onderling kun je bonnetjes versturen, chatten of betaal­reminders sturen. Via Sjaak word je doorgestuurd naar je bankapp, waarna je een betaling kunt doen.
Kosten: gratis

Sjaak Beeld -
SjaakBeeld -

Bunq

'De Whatsapp voor betalingen,' moest Bunq worden. Eind 2015 werd deze bank gelanceerd in Nederland, de eerste in tien jaar. Bunq verdient geen geld door geld van particuliere klanten te beleggen of uit te lenen, maar vraagt een kleine onkostenvergoeding voor bepaalde diensten, bijvoorbeeld voor pinnen.Wel wordt er verdiend aan zakelijke gebruikers, die een euro per maand voor hun account betalen, en kleine bedragen voor sommige diensten. Via de app van Bunq kunnen gebruikers betalingen aan elkaar overmaken, maar ook betaalverzoekjes sturen en rekeningen delen. Het rekeningnummer is hiervoor niet nodig, een e-mailadres of telefoonnummer volstaat. Een nadeel: als je een betaalverzoek naar iemand verstuurt en diegene besluit niet via Bunq te betalen maar via iDEAL, kost dit vijftig cent.
Kosten: de app is gratis, transacties kunnen geld kosten

Otly!

Een geldapp bedoeld voor kinderen. Via Otly! kunnen ze hun zakgeld sparen voor een bepaald doel en zien hoe lang ze nog moeten wachten totdat het bedrag bij elkaar is. Bovendien geeft de app aan wanneer het volgende zakgeld binnenkomt.

Hun ouders gebruiken een eigen versie van de app, die gekoppeld is aan hun betaalrekening. Wanneer de kinderen iets willen kopen van hun spaargeld, boeken de ouders dat bedrag uit de Otly!-pot terug naar hun eigen rekening. Dat is nog wat omslachtig en daarom wil Otly! in de toekomst ook directe betalingen faciliteren. Kinderen kunnen dan iets kopen, bijvoorbeeld cadeaukaarten van iTunes en Xbox, met de credits in hun virtuele spaarpotje.
Kosten: gratis

Otly! Beeld -
Otly!Beeld -

Tabster

Deze app is bedoeld om te gebruiken in kroegen en restaurants. Hoe het werkt: via Tabster open je een vriendenrekening, waarop wordt bijgehouden wie wat drinkt.

Op zich is dat niets bijzonders, maar omdat de app is gekoppeld aan het kassasysteem, gebeurt dit automatisch: elk besteld drankje wordt aangeslagen op de digitale vriendenrekening. Ga je naar huis, dan reken je je eigen drankjes af via de app.

Tabster biedt ook voordelen voor de horeca, want weglopen zonder te betalen is er niet meer bij. Op dit moment is de app te gebruiken in veertien Amsterdamse cafés, waaronder Gruter, Bar Hutspot en De Walvis.
Kosten: gratis

Rekeningnummers zijn niet nodig, want deze apps zijn gekoppeld aan telefoonnummers of personen in je contactenlijst Beeld Lex van Lieshout/ANP
Rekeningnummers zijn niet nodig, want deze apps zijn gekoppeld aan telefoonnummers of personen in je contactenlijstBeeld Lex van Lieshout/ANP

Tikkie, Twyp en GRPPY

Deze apps, gemaakt door respectievelijk ABN Amro, ING en Rabobank, zijn behoorlijk vergelijkbaar. Alle drie zijn sociale betaalapps, vooral bedoeld om te gebruiken met vrienden en familie.

Bij Twyp en GRPPY moet de app geïnstalleerd zijn bij degene die betaalt en bij degene die wordt betaald. Deze apps werken aan de hand van een potje waarin je geld stort, een beetje vergelijkbaar met PayPal. Bij GRPPY ligt de nadruk op gezamenlijke activiteiten: er wordt bijgehouden wie wat heeft ingelegd en dus ook wie uiteindelijk wat terugkrijgt.

Een voordeel van Tikkie is dat de app via Whatsapp werkt:
alleen degene die een betaalverzoek stuurt, hoeft Tikkie te installeren. Vervolgens betalen ontvangers met iDeal direct via hun eigen bank, dus er hoeft geen speciaal potje te worden aangemaakt.
Kosten: gratis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden