Van der Laan

'Dankbaar voor alles dat Van der Laan voor de stad heeft gedaan'

Vanuit zowel Amsterdam als Den Haag komen maandag bedroefde reacties op het terugtreden van de zieke burgemeester Eberhard van der Laan.

ANP/Het Parool
Burgemeester Eberhard van der Laan (L) en Lodewijk Asscher in 2012 bij het afscheid van laatstgenoemde als wethouder in Amsterdam. Beeld ANP
Burgemeester Eberhard van der Laan (L) en Lodewijk Asscher in 2012 bij het afscheid van laatstgenoemde als wethouder in Amsterdam.Beeld ANP

PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher is "aangeslagen'' door het nieuws dat de zieke Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan noodgedwongen zijn werk neerlegt.

Asscher is tegelijkertijd dankbaar voor wat Van der Laan heeft verricht. "Wat ik om me heen hoor en zelf ook voel - dat twee emoties overheersen'', zei Asscher. "Aangeslagen door het nieuws. En dankbaar voor alles wat hij voor de stad gedaan heeft.''

Asscher was jarenlang raadslid en wethouder in Amsterdam en werkte nauw met Van der Laan samen.

Premier Mark Rutte spreekt van "heel verdrietig nieuws''. Rutte stelt Van der Laans "moed en openheid'' te bewonderen. "Hem laten weten dat NL meeleeft met hem en zijn gezin'', schrijft de premier op Twitter.

Ook andere politici reageren bedroefd op het nieuws. "Wat zijn we trots op hem'', schrijft mede-PvdA'er en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

D66-voorman Alexander Pechtold noemt Van der Laan "een gedreven bestuurder en prettig mens!''

CDA-leider Sybrand Buma wenst Van der Laan "en zijn gezin kracht en sterkte'' toe.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt dat hij "met verdriet de indrukwekkende brief van Eberhard van der Laan'' heeft gelezen. "Ik dank hem voor alles wat hij voor Amsterdam en Nederland heeft gedaan en wens hem en zijn gezin veel sterkte''.

Premier Mark Rutte begroet burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in januari van dit jaar Beeld ANP
Premier Mark Rutte begroet burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in januari van dit jaarBeeld ANP

Ook Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, reageert bedroefd. Van der Laan meldde zich maandag formeel ziek bij Remkes.

"Ik heb respect voor het besluit van burgemeester Van der Laan. Ik ben bedroefd dat dit besluit nodig is. Ik wens hem veel sterke"', aldus Remkes.

Amsterdam

In de Amsterdamse gemeenteraad is uiterst verdrietig gereageerd op het nieuws dat de ernstig zieke burgemeester zijn werkzaamheden neerlegt. De fractievoorzitters van de politieke partijen spreken tegelijkertijd hun bewondering uit voor wat hij voor de hoofdstad heeft betekend.

"Je hoopt dat dit nieuws niet gaat komen, maar als het toch komt is het een slag in je gezicht'', zegt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD. "Op dit moment denk ik vooral aan de burgemeester en zijn gezin. Hopelijk kunnen zij nog tijd met elkaar doorbrengen.'' De partij is de burgemeester "zeer dankbaar voor zijn inzet voor en verbindende rol in Amsterdam''.

"Een ongelofelijk triest bericht'', reageert de Amsterdamse D66-fractieleider Reinier van Dantzig. "We zijn er als fractie echt wel kapot van. Eberhard was een zeer betrokken burgervader die een ongelofelijk hart heeft voor Amsterdam en die als beschermheer optrad voor de vrijheid en veiligheid van de stad. Daarbij is hij een ongelofelijk fijn mens. We wensen hem en zijn gezin enorm veel sterkte en liefde de komende tijd.''

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter voor GroenLinks: "Het komt natuurlijk niet als een verrassing maar het blijft intens verdrietig, spijtig en ontroerend.'' De fractievoorzitter noemt hem "een fantastische burgemeester''. "Ik had hem graag langer als burgemeester gehad. Ik mocht natuurlijk graag een robbertje met hem vechten, maar het blijft een gemis.''

Daniël Peters van de SP: "Het is ontzettend triest voor hem persoonlijk en zijn gezin. En natuurlijk voor Amsterdam dat zo van hem houdt.''

Wethouder en locoburgemeester Kasja Ollongren, die voorlopig de taken van Van der Laan zal waarnemen, zegt via Twitter: Diep respect voor onze grootse en lieve burgemeester. Hartverwarmend hoe Amsterdam vandaag met hem meeleeft.

Veel steun voor geliefde burgemeester

De brief waarin Eberhard van der Laan in januari bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, kwam hard aan in Amsterdam. De burgemeester is enorm geliefd in de stad en werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen. Zo heeft hij duizenden brieven en kaarten ontvangen, die hij zoveel mogelijk probeerde te beantwoorden, maar ook pakketten en bloemen.

In mei verscheen er een filmpje, waarin Amsterdammers een belofte deden aan hun ernstig zieke burgemeester. Hierin spraken dertig bekende en onbekende stadbewoners, onder wie presentator Matthijs van Nieuwkerk en Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits.

Op de avond waarop Van der Laan was te zien in het tv-programma Zomergasten kwamen Amsterdammers op diverse plekken in de stad bijeen om samen naar hun burgemeester te kijken. Zo waren er grote schermen in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum, De Balie, Het Ketelhuis en Q-Factory.

Door zijn zwakker wordende gezondheid moest Van der Laan zijn taken steeds vaker overlaten aan zijn collega's in het stadsbestuur. Zo werd tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in juli zijn afwezigheid aangehaald in een toespraak en kreeg hij een luid applaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden