Dance Event is meer dan feesten

Tot en met zondag is Amsterdam de hoofdstad van de internationale dancescene. Ook de burgemeester liet zich zien op de openingsdag van Amsterdam Dance Event.

Peter van Brummelen
DJ Joost van Bellen (L) en burgemeester Eberhard van der Laan bekijken gepresenteerde boek Mary go Wild. Beeld anp
DJ Joost van Bellen (L) en burgemeester Eberhard van der Laan bekijken gepresenteerde boek Mary go Wild.Beeld anp

Denk niet dat Eberhard van der Laan niets van popmuziek weet. Arctic Monkeys, Queens Of The Stone Age, The Killers: als het om rock gaat, is hij, mede dankzij zijn zoon, helemaal bij. Maar van dance weet hij nauwelijks iets, hij geeft het eerlijk toe.

Dus toen hij vorig jaar in Londen ID&T-opperhoofd Duncan Stutterheim ontmoette en die lovend hoorde spreken over ene Richard Zijlma, had hij geen idee wie dat was.

Maar de burgemeester leert snel en weet nu dat Zijlma de drijvende kracht is achter Amsterdam Dance Event (ADE), een van de grootste dancefestijnen van de wereld. Nederland doet het sowieso goed in de dancewereld, maar tijdens ADE, festival en conferentie ineen, is Amsterdam de hoofdstad van de internationale dancescene.

Onderscheiding
En dus krijgt Richard Zijlma van de burgemeester de Frans Banning Cocqpenning, vanwege zijn grote verdiensten voor de stad. Zijlma krijgt de onderscheiding in de Rabozaal van de Melkweg, waar op de eerste avond van ADE 2013 het boek Mary go wild! ten doop wordt gehouden.

Een zeshonderd pagina's tellende baksteen van een boek is het, over 25 jaar dance in Nederland. Dance is in die kwart eeuw uiteengevallen in vele subgenres, maar vanavond is de scene weer even één grote familie.

En iedereen is er: van veteranen die erbij waren toen house in 1988 de kop opstak tot dj's die toen nog niet eens waren geboren.
Iedereen? Nee, toch niet. Eddy de Clercq, de godfather van de Nederdance, ontbreekt. Hij is in Philadelphia, maar spreekt de aanwezigen toe in een videoboodschap.

Er is meer te zien op het videoscherm. Vooral de beelden uit de beginjaren van de dance zijn leuk: de Roxy natuurlijk, illegale raves, Kees Driehuis die in een actualiteitenrubriek een item over 'het verschijnsel house' aankondigt.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden