Schuim

Dan moeten jullie voortaan ook niet meer zeuren, hè

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de previewdrink van 20 jaar Art Rotterdam.

Galeriehouder Martin van Vreden en Art Rotterdam­directeur Fons Hof: 'Ons grote feest is in Atelier Van ­Lieshout, hoor' Beeld Schuim
Galeriehouder Martin van Vreden en Art Rotterdam­directeur Fons Hof: 'Ons grote feest is in Atelier Van ­Lieshout, hoor'Beeld Schuim

Art Rotterdam bestaat twintig jaar en de festiviteiten beginnen met een pre-borrel in het CitizenM hotel - in Amsterdam.

Misschien moet ik dat even ­herhalen.

Er is dus een kunstbeurs in Rotterdam en die bestaat twintig jaar. Dat is heel bijzonder, dus dat moet je vieren en toen hebben ze besloten: laten we beginnen met een borrel. In Amsterdam.

Ja jongens, dan moeten jullie voortaan ook niet meer zeuren, hè. Geen wonder dat Amsterdammers geloven dat ze de navel van de ­wereld zijn.

Straks wordt prins carnaval van Maastricht in café Papeneiland ­gekozen en wordt de volgende 'it giet oan' uitgesproken bij een roei­vereniging aan de Amstel.

In de lobby van CitizenM verzamelen zich de kunstkenners, de champagne staat in een grote bak ijs. De previewdrink kan beginnen.

Ik sta er een beetje verloren bij, tot ik word aangesproken door een vrouw: "Jij staat er een beetje ­verloren bij. Ben je journalist?"

Omdat ik een rond brilletje heb?

"Nee, omdat je in een blocnoteje schrijft."

Er is geen ontkennen meer aan en ook Astrid de Pauw stelt zich voor, ze is kunstenaar uit Rotterdam. Rotterdam? En dan helemaal naar Amsterdam? Voor een viering van iets in Rotterdam?

De Pauw: "Ik ben zelf ook verbaasd. Mijn atelier zit nota bene ­zowat tegenover Art Rotterdam.

Ik geloof dat een Amsterdams ­communicatiebureau het heeft verzonnen. Er zijn hier ook allemaal galeriehouders uit Rotterdam."

Dat communicatiebureau is ­Coebergh en daar staat naamgever Arabella Coebergh. Verklaring: "De meeste galeries zitten nu eenmaal hier en de meeste journalisten ook. Die krijg je rond de file echt niet naar Rotterdam."

Zit ook weer wat in.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Fons Hof, directeur van Art Rotterdam, dankt ons voor onze komst. "En ook dank aan CitizenM, dat al vijf jaar onze ideale hoofdsponsor is."

Wacht, misschien heeft CitizenM gewoon geen hotel in Rotterdam, denk ik nog.

Hof: "Dat zie je alleen al aan ­CitizenM in Rotterdam en de vele kunst die daar wordt geëxposeerd."

Later, tijdens de borrel, bevestigt ook Hof de puur logistieke reden van deze borrel. Zo staan op Art Rotterdam straks in februari dertig galeries uit Amsterdam en zeven uit Rotterdam.

"Maar Art Rotterdam is het enige moment van het jaar dat heel kunstminnend Amsterdam in ­Rotterdam is. Voor de rest zijn ze de stad niet uit te krijgen. Ons lukt dat wel."

Hoe dan ook, de twintigste editie wordt een extra feestelijke, belooft Hof. Er komt een groot feest in het atelier van Van Lieshout, een diner bij de burgemeester en een vip-boottocht door de oude haven.

Gokje: het slotfeest in de A'DAM Toren.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Previewdrink 20 jaar Art Rotterdam
Waar CitizenM hotel, Prinses Irenestraat
Wie Fons Hof, Liesbeth Willems, Els Drummen, Hester Alberdingk Thijm, Astrid de Pauw, Arabella Coebergh, Jhim Lamoree
Wanneer dinsdag 13 november, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans hoefde niet in de file

Els Drummen en Elisah van den Bergh, conservatoren van de NN-kunstcollectie. Drummen: 'Ook Nationale ­Nederlanden heeft sterke roots in Rotterdam' Beeld Schuim
Els Drummen en Elisah van den Bergh, conservatoren van de NN-kunstcollectie. Drummen: 'Ook Nationale ­Nederlanden heeft sterke roots in Rotterdam'Beeld Schuim
Arabella Coebergh (Coebergh PR) en Hester ­Alberdingk Thijm (Akzo Nobel Art Foundation) Beeld Schuim
Arabella Coebergh (Coebergh PR) en Hester ­Alberdingk Thijm (Akzo Nobel Art Foundation)Beeld Schuim
Liesbeth Willems (m, CitizenM): 'Van CitizenM Rotterdam gaan kunstenaars naar CitizenM Londen en New York.' Met kunstenaar Petra Hart en verzamelaar Bas Kuiper. Beeld Schuim
Liesbeth Willems (m, CitizenM): 'Van CitizenM Rotterdam gaan kunstenaars naar CitizenM Londen en New York.' Met kunstenaar Petra Hart en verzamelaar Bas Kuiper.Beeld Schuim
Rotterdamse kunstenaars Wilma Kun en Astrid de Pauw: 'Het laat maar weer zien dat Rotterdammers ­makkelijker naar Amsterdam komen dan andersom' Beeld Schuim
Rotterdamse kunstenaars Wilma Kun en Astrid de Pauw: 'Het laat maar weer zien dat Rotterdammers ­makkelijker naar Amsterdam komen dan andersom'Beeld Schuim
Kunstpublicist Jhim Lamoree: 'Altijd die hoofden naast elkaar. Ver-schrik-ke-lijk!' Met Marina de Vries, hoofd­redacteur Museumtijdschrift Beeld Schuim
Kunstpublicist Jhim Lamoree: 'Altijd die hoofden naast elkaar. Ver-schrik-ke-lijk!' Met Marina de Vries, hoofd­redacteur MuseumtijdschriftBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden