PlusMijn Amsterdam

Dan Karaty: 'In vergelijking met New York is alles rustig'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Dan Karaty.

Willeke Keulen
Dan Karaty: 'Amsterdam voelt als mijn tweede thuis, maar zodra ik op een fiets zit, voel ik me weer een toerist' Beeld Ruud Binnekamp
Dan Karaty: 'Amsterdam voelt als mijn tweede thuis, maar zodra ik op een fiets zit, voel ik me weer een toerist'Beeld Ruud Binnekamp

Eerste keer in Amsterdam

"In 2008, toen het eerste seizoen van ­­So You Think You Can Dance hier op tv kwam. Ik was er zo'n vijftien dagen, dus had ik echt ruim de tijd door de stad te slenteren. Het hoogtepunt: de rondvaart over de grachten. Onvergetelijk."

Hotel

"Ik had lang een appartement vlak bij het Rembrandtplein, maar toen mijn zoontje ziek werd, wilde ik meer bij mijn gezin in New York zijn en heb ik het verkocht. Als ik nu in Nederland ben, verblijf ik in The Grand. Enorm verwend, dat weet ik ook hoor. Het is heel luxueus, maar het voelt ook huiselijk. Het personeel daar is zo'n beetje mijn tweede familie geworden."

The Grand Beeld Carly Wollaert
The GrandBeeld Carly Wollaert

Coffeeshop

"Nu is marihuana ook gelegaliseerd in de VS, maar toen ik hier voor het eerst kwam, hielden mijn vrienden niet op over de coffeeshops. Voor mij persoonlijk: it's not my thing! Maar geen zorgen: mijn vrienden uit Amerika compenseren dat voldoende."

Restaurant

"Als mijn vrouw over is uit Amerika, verwennen we onszelf met een bezoek aan Bridges in The Grand of Izakaya of Momo. Bij die laatste moet je de Black cod with spicy miso proberen. Ik houd normaal niet zo van vis, maar dat is heerlijk. Mijn vrouw is echt zo'n foodie, die altijd iets nieuws probeert. Ik ben zo'n behoudend tiepje, dat altijd hetzelfde bestelt."

Black cod with spicy miso van Momo Beeld Carly Wollaert
Black cod with spicy miso van MomoBeeld Carly Wollaert

Amsterdamse delicatesse

"The bitterball, ofcourse! Dat is en blijft mijn ultieme favoriet. Ik weet dat ze slecht voor me zijn, maar ik hou er zo van!"

Mooiste park

"Het Vondelpark omdat het me doet denken aan Central Park in New York en je de hectiek van de stad ontvlucht. Klagen mensen dat het er te druk is? Nou, in vergelijking met New York is alles rustig."

Uitgaan

"Naar clubs gaan doe ik niet meer. Nu dans ik thuis met mijn dochter van zes en zoontje van vier. Zo hadden we laatst een Michael Jackson-middag, maar andere keren zet ik doowop-muziek op."

Ergste horeca-ervaring

"Niet erg, maar ik moest wel wennen aan het verschil in service hier. In Amerika krijg je direct je drankje, bestel en krijg je snel je eten. Zo ben je sneller weg voor de volgende ronde gasten. Hier mag je gerust de hele avond blijven plakken, maar daardoor dacht ik in het begin vaak: jezus, dit duurt eindeloos! Kan in mijn eten krijgen aub? Inmiddels ben ik die traagheid gaan waarderen."

Favoriet vervoermiddel

"Wandelen. Zelfs als het verder weg is en het minder lekker weer is. Zo ontdek ik namelijk steeds nieuwe dingen. Als ik haast heb, neem ik vaak een taxi, hoewel ik vaak vergeet dat dat in Amsterdam zomaar eens langer kan duren."

"En fietsen... ik zal eerlijk zijn: ik word een beetje bang als ik erop zit. Amsterdam voelt als mijn tweede thuis, maar zodra ik op een fiets zit, voel ik me weer een toerist."

Beste plek om te sporten

"Het liefst ren ik langs de Amstel of de grachten, zodat ik me verlies in de stad en de architectuur. Daarnaast doe ik krachttraining bij Sportcity bij het Waterlooplein. Ik ben best gedisciplineerd. Vooral omdat het me ook helpt met de jetlag."

Sportschool Sportcity Beeld Carly Wollaert
Sportschool SportcityBeeld Carly Wollaert

Wil niet dood gevonden worden

"Tijdens een van mijn eerste stapavonden in Amsterdam waren we een keer heel erg laat op zoek naar een bar die nog open was en toen tipten mensen ons een bar die vlakbij was: The Cockring in de Warmoesstraat. Ik kwam daar binnen en het was er ontzettend donker. Toen ik een hand op mijn schouder voelde, dacht ik: wegwezen hier!"

Favoriete Amsterdammer

"Mensen moeten altijd lachen als ik dit zeg, maar de afgelopen jaren is Gordon een van mijn beste vrienden geworden. Ik leerde hem kennen bij Holland's Got Talent en schrok in eerste instantie wel van zijn enorme persoonlijkheid. Maar zodra ik een-op-een met hem was, ontdekte ik dat hij zo'n groothartige en lieve man is met wie ik alles kan bespreken."

Drankje

"De sappen van de Juicebrothers. Ze hebben er ook healthshots en lekkere açai bowls, maar ik ga vooral voor de groene sappen. Ik vrees nog steeds dat op een dag een artikel verschijnt waarin staat dat die sappenhype helemaal niet gezond is. Dan heb ik wel echt een probleem."

Sappen van Juicebrothers Beeld Carly Wollaert
Sappen van JuicebrothersBeeld Carly Wollaert

Typisch Amsterdams

"Waar ik me over blijf verbazen: het kan nog zo hard sneeuwen, waaien of regenen; de Amsterdammer stapt gewoon op zijn fiets. Zelfs met kinderen achterop. Het maakt ze niets uit! They suck it up!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden