Column

Dan ga je toch zelf iets voor de boekenweek schrijven?

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Nog even over het thema van de boekenweek 'De moeder de vrouw.'

Driehonderd schrijvers hebben een ingezonden brief geschreven aan het CPNB waarin ze eigenlijk beweren zwaar beledigd te zijn. Het thema bevalt ze niet, en dat twee schrijvers van mannelijke kunne het boekenweekgeschenk mogen schrijven (Jan Siebelink en Murat Isik) en dus geen vrouw, vinden ze ook belachelijk.

Dat thema bestaat uit vier woorden die uit een gedicht van Nijhoff komen. Die vier dichterlijke woorden zijn dermate vaag dat elke schrijver het op zijn eigen manier kan invullen. Wat is dan het probleem?

Dan die twee schrijvers: Siebelink en Isik. Tja, het zijn geen vrouwen. Maar Siebelink is een oude dominee die voor zijn parochie nog een preekje mag bakken en Isik is de grootste politiek correcte modelburger van ons land. Keurige jongens.

Mijn punt is: wat maakt het uit wie het boekenweek­geschenk schrijft? Het gaat toch om de kwaliteit van het gebodene? Vorig jaar werd het geschenk door een mevrouw geschreven; ik heb niet één goede recensie gelezen. Straks schrijft Siebeltje een geweldig boekje en Isik een meesterlijk essay. Mooi toch?

Dan dat belang wat de schrijvers hechten aan het CPNB. Goh, schrijvers, vertel eens, wat doet het CPNB voor jullie? Welke propaganda ontwikkelt dat instituut voor jullie? Ik heb nog eens goed naar jullie namen gekeken en ik denk dat ik zeventig procent niet ken, terwijl ik de Nederlandse literatuur toch bovengemiddeld volg.

Als jullie iets activistisch willen, ga je toch zelf iets voor de boekenweek schrijven? Waarom moet het CPNB dat uitgeven? Opdat iedereen het boek dan gratis kan krijgen? Zet je boek dan op internet, is het ook gratis.

Jullie schrijven: "We doen twee aanbevelingen voor de Boekenweek 2019: Ten eerste dat u - naast het reeds geplande geschenk en essay - gratis een bundel aanbiedt, waarin vrouwen en mannen in essays, gedichten en romanfragmenten aan het woord komen over moeders en moederschap.''

''U zou, ten tweede, ook kunnen overwegen twee essays te laten schrijven over het gedicht 'Moeder' van Vasalis, één door een vrouwelijke en één door een mannelijke auteur."

Wat een slechte, on-artistieke, ideeën.

Kunt u me, voor zowel idee 1 als idee 2, één zo'n boek noemen dat ooit een succes is geworden, of zelfs maar goed besproken?

Niet één lezer bewijst u met uw oproep een dienst.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden