Dan Brown opent Ambassade van de Vrije Geest

In het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht zetelt sinds zaterdagavond een nieuw platform voor cultuur, muziek, kunst, wetenschap en spiritualiteit.

Het Parool
Dan Brown (midden) opent in het bijzijn van Pieter Litjens (links) en Joost Ritman de Ambassade voor de Vrije Geest Beeld Ambassade voor de Vrije Geest
Dan Brown (midden) opent in het bijzijn van Pieter Litjens (links) en Joost Ritman de Ambassade voor de Vrije GeestBeeld Ambassade voor de Vrije Geest

Bestsellerauteur Dan Brown opende het centrum in het monumentale stadspaleis. Vanaf november opent de Ambassade voor de Vrije Geest de deuren voor het publiek.

Naar eigen zeggen moet het een internationaal centrum worden, met verschillende functies. Er komt een café, kenniscentrum en studieruimte. De Ambassade van de Vrije Geest wil het 'vrije denken' stimuleren, door middel van cultuur, kunst, wetenschap en spiritualiteit. Er zullen lezingen en colleges worden gehouden, maar de Ambassade is ook een museum voor mystiek en filosofie.

Het centrum biedt ook onderdak aan 25.000 werken uit de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Deze Amsterdamse bibliotheek, met boeken over onder meer Westerse esoterie, mystiek, alchemie, rozenkruisers en kabbala, werd zestig jaar geleden opgericht door Joost Ritman. Na moeilijkheden in 2011, toen de bank beslag op de collectie liet liggen, keerde de collectie terug naar Amsterdam. Dan Brown, die groot fan van de bibliotheek is en zich er voor zijn werk door liet inspireren, doneerde in 2016 3 ton aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica, ook wel bekend als The Ritman Library.

Joost Ritman kreeg bij de opening van de Ambassade voor de Vrije geest de Frans Banninck Cocq-penning uitgereikt door loco-burgemeester Pieter Litjens, vanwege zijn verdiensten op cultureel gebied voor de stad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden