Damsko Strijder in collectie van het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum toont vanaf vrijdag het kunstwerk Damsko Strijder als eerbetoon aan Eberhard van der Laan. Het kunstwerk, gemaakt door straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf, was eerder te zien bij metrohalte Wibautstraat.

Het Parool
De Damsko Strijder Beeld Charlotte Odijk
De Damsko StrijderBeeld Charlotte Odijk

Het werk is voorlopig te zien in de Amsterdam Galerij en wordt daarna opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum. Bezoekers kunnen bij het portret hun herinnering aan de burgemeester achterlaten in een herinneringsboek.

Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf stak in februari de toen ernstig zieke Van der Laan een hart onder de riem met een voor hun kenmerkende handgeschilderde poster op levensgroot formaat op de entree van metrohalte Wibautstraat. Dat kunstwerk werd een maand later per ongeluk verwijderd, wat zorgde voor verontwaardigde reacties van veel Amsterdammers.

De anonieme kunstenaars van Kamp Seedorf met burgermeester Van der Laan. Beeld Kamp Seedorf
De anonieme kunstenaars van Kamp Seedorf met burgermeester Van der Laan.Beeld Kamp Seedorf

Bijzondere band
Meteen na de verwijdering van de Damsko Strijder nam het Amsterdam Museum contact op met Kamp Seedorf met het verzoek een nieuwe versie te maken. Judikje Kiers, directeur "Hoe vaak gebeurt het dat bewoners blij zijn met graffiti? Dat zegt veel over de bijzondere band tussen Amsterdammers en hun burgemeester".

Dat de burgemeester zelf het gebaar ook kon waarderen, bleek wel toen hij de kunstenaars van Kamp Seedorf in augustus uitnodigde voor een ontmoeting en een biertje in de ambtswoning. Kamp Seedorf vertelde toen: "De burgemeester was oprecht gezellig en ontspannen, al zagen we dat hij het ook erg zwaar heeft."

Het portret is in elk geval een maand gratis te bekijken, laat het Amsterdam Museum weten. Er is gelegenheid om herinneringen aan de burgemeester achter te laten in een herinneringsboek.

De Damsko Strijder is voorlopig te zien in de gratis galerij van het Amsterdam Museum Beeld Amsterdam Museum
De Damsko Strijder is voorlopig te zien in de gratis galerij van het Amsterdam MuseumBeeld Amsterdam Museum

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden