Damschreeuwer: 'In die schreeuw zat mijn leven'

Gennaro V. Pepe, beter bekend als de Damschreeuwer, is bezig met zijn autobiografie, die in april moet uitkomen. De 45-jarige Fries wil met de opbrengsten zijn boete afbetalen en een huis in Friesland kopen.

Gewonde bezoekers van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam in 2010. Beeld anp
Gewonde bezoekers van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam in 2010.Beeld anp

Dat vertelt hij in een interview met het Belgische tijdschrift Knack.

Pepe, die al meer dan dertig jaar in Amsterdam woont, slaakte op 4 mei 2010 tijdens de twee minuten stilte op de Dam een lange, luide schreeuw. Daarop ontstond paniek en chaos onder de menigte. Tienduizenden herdenkers stoven uiteen, de koninklijke familie werd geëvacueerd. Tientallen mensen raakten in het gedrang gewond, van wie acht ernstig.

Pepe zegt over die bewuste avond tegen Knack: 'Ik had een paar borrels gedronken. Dan is een mens al wat loslippiger. Maar er zat ook iets anders achter: in die schreeuw zat mijn leven.'

Drinkeboers
Pepe zat in de cocaïnehandel en leidde een leven vol drugs en seks, tot hij werd opgepakt en veroordeeld tot 21 maanden cel in 1999. In de cel leerde hij de echt zware jongens kennen. In 2003 werd hij opnieuw opgepakt, ditmaal wegens deelname aan een criminele organisatie en internationale drugshandel. Met dank aan een rabbijn kwam hij in de gevangenis van Heerhugowaard tot inkeer. In 2005 werd hij vrijgelaten.

Hij belandde op straat en sliep 'tussen de verslaafden en mentaal gestoorden'. Overdag hing hij vaak rond op de Dam, met zijn drinkebroers. Dat was ook het geval op die bewuste 4 mei 2010, vertelt hij tegen Knack. 'Ik kwam uit mijn stamcafé en wou het plein oversteken. Maar daar stond een enorme mensenzee. Iedereen stond stil en was stil.' En toen kwam die schreeuw.

Aflossen
Pepe kreeg 16 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk, en een boete van 10.000 euro. 'Alle rechtsregels werden met de voeten getreden om me in de cel te krijgen en te houden.' Nu hij uit de gevangenis is, moet hij nog jaren elke maand 100 euro betalen om de boete af te lossen. De opbrengsten van zijn autobiografie moeten daarbij helpen. 'Ik hoop dat er honderdduizenden exemplaren van verkocht worden.'

Het volledige interview in Knack is te lezen via Blendle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden