Damschreeuwer blijft vastzitten

Paniek op de Dam vorig jaar met Nationale Dodenherdenking na de schreeuw van Adam. Foto ANP Beeld
Paniek op de Dam vorig jaar met Nationale Dodenherdenking na de schreeuw van Adam. Foto ANP

De Damschreeuwer, de man die paniek veroorzaakte tijdens de dodenherdenking vorig jaar, wordt ervan verdacht dat hij 28 maart in de Bijenkorf een stropdas en een overhemd heeft gestolen. Er hangt hem twee jaar boven het hoofd.

De komende drie maanden zit hij vast, opdat het Openbaar Ministerie (OM) tijd heeft materiaal te verzamelen waarmee het de rechter wil overtuigen dat de zogeheten ISD-maatregel een passende straf is. ''De maatregel is voor veelplegers die in vijf jaar tijd tenminste drie keer zijn veroordeeld voor een misdrijf,'' aldus een woordvoerder van het OM. Zij worden opgesloten in een Instelling voor Stelselmatige Daders.

De Damschreeuwer is de afgelopen jaren veroordeeld voor vernieling, mishandeling en bedreiging.

Vlak na zijn vrijlating na het incident op de Dam werd hij alweer opgepakt omdat hij twee ambtenaren had bedreigd. Ook zat hij in het najaar drie maanden vast voor mishandeling van twee medewerkers van café Luxembourg en het ingooien van de ruiten van een makelaarskantoor op het Spui.

Voor het schreeuwincident was het bankje voor hun deur zijn vaste stek, aldus een medewerker van het makelaarskantoor. Hij haalde bier bij de supermarkt en ijsblokjes bij café De Beiaard en was niemand tot last. Na het incident sloeg hij 'vervelende taal' uit, zegt de medewerker. ''Hij had het over hoeren neuken. We vroegen hem een ander plekje te zoeken.'' Dat nam hij hen niet in dank af.

De Damschreeuwer zei in een telefoongesprek met AT5 donderdag dat hij preventief is opgepakt zodat komende dodenherdenking geen herhaling kan plaatsvinden. De woordvoerder van het OM: ''Het is puur toeval. Hij heeft het aan zichzelf te wijten. Als hij geen dingen had gestolen, was hij nu vrij. Maar we zijn er niet ongelukkig mee.'' (redactie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden