Damrakclan verliest geding

De gemeente heeft de omstreden Barazaniclan terecht vergunningen geweigerd voor het Delta Hotel en restaurant Silicio op het Damrak. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De Barazani's hebben de panden aan het Damrak moeten opgeven, maar juridische procedure's lopen nog door. © anp Beeld
De Barazani's hebben de panden aan het Damrak moeten opgeven, maar juridische procedure's lopen nog door. © anp

De gemeente heeft de familie de vergunningen onthouden op grond van de Wet bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), omdat 'ernstig gevaar' bestaat dat die vergunningen worden misbruikt voor het witwassen van misdaadgeld.

De Barazani's voeren al jaren een hevige strijd met het stadhuis. De familie bezat een trits (horeca)panden op het Damrak. Inmiddels is de clan van het Damrak vertrokken, nadat dertien panden voor veertig miljoen euro waren verkocht aan de NV Stadsgoed, maar de juridische procedures lopen nog door.

De Barazani's ageerden tegen het intrekken van de vergunningen omdat de overheid volgens hen oude verdenkingen en uitspraken tegen hen heeft misbruikt. Ook vinden zij dat in het verleden veroordeelde familieleden ten onrechte als uitbaters van de horeca zijn beschouwd.

Leiders van de Barazaniclan zijn de laatste twaalf jaar veroordeeld omdat ze illegalen voor zich hadden laten werken en belasting- en verzekeringsfraude hadden gepleegd.

Justitie begon een onderzoek waarbij ze belangrijke Barazani's als criminele organisatie betitelde, die onder andere geld witwaste. Dat onderzoek loopt deels nog en is deels afgesloten zonder veroordelingen. De rechtbank benadrukt nu dat het in Bibob-zaken voor de gemeente slechts aannemelijk hoeft te zijn dat misdrijven zijn gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden