Damrak en Rokin kunnen ultieme winkelgebied van Amsterdam worden

Damrak en Rokin hebben de potentie om het ultieme winkelgebied van Amsterdam te worden. Daar wordt nu al op geanticipeerd, met als gevolg een stijgende winkelhuur.

DamrakBeeld Rink Hof

Tot die conclusie komt DTZ Zadelhoff in het jaarlijkse winkelhuuronderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam. Damrak, Dam en Rokin worden steeds meer een onderdeel van het kernwinkelgebied, volgens de onderzoekers van de makelaardij.

'Met de Bijenkorf aan de Dam en de toekomstige vestiging van Primark op het Damrak en de toekomstige warenhuizen van Marks & Spencer en mogelijk Harvey Nichols aan het Rokin, zal er een groot retailcluster ontstaan.' Door de toekomstige halte van de Noord/Zuidlijn aan het Rokin zal het dagje winkelen voor veel bezoekers hier beginnen of eindigen.

Daar staat tegenover dat de maximale winkelhuur in de Kalvertoren dit jaar verder is gedaald. Passanten komen hier minder, concludeert DTZ Zadelhoff. Vooral op de bovenverdiepingen van het winkelcentrum is er teruglopende interesse van winkeliers en een groot verloop.

De maximale jaarhuur per vierkante meter daalde daardoor dit jaar met 250 euro naar tweeduizend euro. Twee jaar geleden was dat bedrag nog 2400 euro per vierkante meter.

Afwachtend
Ook aanmerkelijk minder in trek zijn het Buikslotermeerplein en de Beethovenstraat. Op het Buikslotermeerplein nemen winkeliers volgens het onderzoek een afwachtende houding aan, in afwachting van komende renovaties en uitbreidingen.

De Beethovenstraat, en in mindere mate de Cornelis Schuytstraat, de Willemsparkweg en de Elandsgracht, hebben zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld in het betere segment, stellen de onderzoekers. Maar ook hier heeft de crisis zich doen voelen, zodat de hoge huren niet meer in verhouding stonden tot de omzet.

De crisis en de verschuiving van veel aankopen naar webwinkels zijn ook de verklaring voor kleine minnetjes in de huren in een lange rij perifere winkelstraten in Oost, West en Nieuw-West. DTZ Zadelhoff spreekt van een 'marktcorrectie op de gedaalde omzetten waar de detailhandel de laatste jaren mee te kampen heeft.' In 24 straten daalde de huur, terwijl die in 94 straten stabiel bleef. In tien winkelstraten was een lichte stijging.

RokinBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden