Damherthek in Waterleidingduinen komt er nog dit jaar

Het plaatsen van damhertkerende rasters in de Amsterdamse Waterleidingduinen kan nog dit jaar worden voltooid. De hekken moeten een einde maken aan de overlast van damherten buiten het natuurgebied.

Een damhert in de Waterleidingduinen. © ANP

Dit schrijft wethouder Carolien Gehrels aan de gemeenteraad. De gemeente laat Waternet op haar kosten hekken plaatsen, maar moest op toestemming van de Bloemendaalse gemeenteraad wachten om van het bestemmingsplan af te wijken. Nu kan de vergunningaanvraag worden afgehandeld.

Gehrels verwacht dat de laatste hekken over enkele maanden kunnen worden geplaatst. Zij houdt er rekening mee dat de operatie in het najaar kan worden afgerond.

Het plaatsen van de rasters was een voorwaarde van de Amsterdamse gemeenteraad om in te stemmen met het voorstel van de provincie de overlast door het doodschieten van damherten te beperken. De raad wil dat eerst diervriendelijke maatregelen worden getroffen, zoals het hekwerk.

In Bloemendaal denkt men dat een hek alleen geen einde aan de overlast kan maken. 'Afschot' is noodzakelijk, aldus de raadscommissie die erover gaat, en die het college van b. en w. heeft opgedragen een brief van deze strekking aan de collega's in Amsterdam te sturen.

Met de provincie heeft Amsterdam afgesproken dat de overlast na het plaatsen van de hekken opnieuw zal worden onderzocht. Als blijkt dat die niet substantieel is verminderd, zal de gemeente Amsterdam, die verantwoordelijk is voor het beheer van het natuurgebied, tot 'actief beheer' overgaan.

Maandag kwam een automobilist in Overveen in botsing met een damhert. De man bleek te veel te hebben gedronken. Het dier moest worden afgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden