'Daling vuurwerkslachtoffers stagneert'

De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers lijkt te stagneren.

Een patient wordt tijdens Nieuwjaarsnacht binnengebracht in het oogziekenhuis in Rotterdam. Beeld anp

Dat blijkt dinsdag uit een gezamenlijk onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS onder de ziekenhuizen in Nederland.

Op de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen werden in totaal 473 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Dat is iets minder dan vorig jaar toen op dezelfde posten 480 mensen werden geholpen met verwondingen door vuurwerk. In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

Bijna twee derde van alle vuurwerkslachtoffers stak het vuurwerk niet zelf af, maar was toeschouwer. Vorig jaar was dat nog iets minder dan de helft. Er werden wel meer mensen meer behandeld vanwege ernstig alcoholmisbruik. Dit aantal steeg van 380 naar 473.

Amsterdam
Bij het AMC kwamen vijf personen met vuurwerkletsel binnen, net als vorig jaar. Bij het BovenIJ waren dat er twee, zes minder dan een jaar eerder. Bij het Slotervaart ziekenhuis kwam net als de vorige jaarwisseling een vuurwerkslachtoffer binnen. Bij het VUMC daalde het aantal gewonden door vuurwerk: van vijf vorig jaar naar twee dit jaar.

Opvallend zijn de cijfers van het OLVG. Daar kwamen volgens de cijfers van de NOS en VeiligheidNL in totaal in twee vestigingen 33 personen met vuurwerkletsel. In West, voorheen het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, waren dat zestien slachtoffers. In Oost waren dat er zeventien, waar dat er een jaar eerder slechts zeven waren.

Teleurstellend
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) vindt het teleurstellend dat zij dit jaar rond de jaarwisseling ongeveer evenveel vuurwerkslachtoffers moesten behandelen als een jaar eerder.

"Er werd gerekend op een verdere afname van het aantal vuurwerkslachtoffers. Voorafgaand aan Oud en Nieuw is immers veel aandacht besteed aan de gevaren van vuurwerk. Bovendien was het weer tijdens de jaarwisseling relatief vochtig, waardoor een verdere daling verwacht mocht worden."


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden