Daling overslag Amsterdamse haven voor het eerst in 5 jaar

Voor het eerst sinds 2010 is de overslag van de Amsterdamse haven gedaald. Met 78,4 miljoen ton werd vorig jaar 1,8 procent minder overgeslagen dan in 2014.

De cruisebranche groeide. Er kwamen acht zeecruiseschepen meer naar Amsterdam en 83 meer riviercruiseschepen. Beeld Marc Driessen
De cruisebranche groeide. Er kwamen acht zeecruiseschepen meer naar Amsterdam en 83 meer riviercruiseschepen.Beeld Marc Driessen

Dat was voor de haven een recordjaar, zoals de overslag ook in 2013 al naar ongekende hoogten piekte. Voor het eerst zette de haven vorig jaar weer een daling in, waardoor de overslag terugkwam op het niveau van 2013.

De daling is vooral te wijten aan minder aanvoer van kolen. Die daalde met 11 procent naar 17,3 miljoen ton. Ook de overslag van agrarische grondstoffen liep terug, met 6 procent tot 7,4 miljoen ton.

Bij de overige ladingstromen was het resultaat ongeveer gelijk aan 2014 of er was een lichte stijging. Zo steeg de overslag van olieproducten met één procent naar 38,9 miljoen ton.

Voor 2016 verwacht de haven weer te groeien, zo zei president-directeur Dertje Meijer van het Havenbedrijf. Het eerste halfjaar van 2015 bereikten de cijfers nog nieuwe recordhoogten, pas in de tweede helft van 2015 zakte de overslag weg.

Mild winterweer
'Het tweede halfjaar is achtergebleven bij de verwachtingen. Dit heeft te maken met het zeer milde winterweer waardoor er minder kolen gestookt worden. Dit is geen trend,' meent Meijer. 'Voor 2016 verwachten we weer groei, maar wij zijn als internationale haven afhankelijk van volatiele energiemarkten en geopolitieke ontwikkelingen.'

Ook de totale overslag van de vier havens rond het Noordzeekanaal liep vorig jaar terug, met 0,8 procent, naar 97 miljoen. Maar dat verlies was helemaal aan Amsterdam te wijten. De havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad zagen hun overslag stuk voor stuk stijgen.

Ook de cruisebranche groeide. Er kwamen acht zeecruiseschepen meer naar Amsterdam en 83 meer riviercruiseschepen. Met een totaal van 134 zeecruiseschepen bleef Amsterdam nog wel achter bij de 145 in recordjaar 2012.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden