Daling aantal straatroven in heel Nederland

Het aantal straatroven in Nederland is afgelopen 5 maanden met 20 procent gedaald ten opzichte van de eerste 5 maanden van vorig jaar. De pakkans is in vergelijking met 2012 met ruim 42 procent verhoogd. Een nieuwe aanpak van straatroven rond uitgaansgebieden, samen met Koninklijke Horeca Nederland, moet leiden tot een daling van nog meer straatroven.

Beeld anp

Dat vertelde maandag de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de landelijke Taskforce Overvallen. In de eerste 5 maanden van 2013 werden 2877 straatroven gepleegd, tegen 3632 in de eerste 5 maanden van vorig jaar. Doel is om in 2014 het aantal straatroven te hebben teruggedrongen tot maximaal 6557 in dat jaar.

Uitgaansgebieden Rotterdam, Amsterdam, Haarlem
Gemeente en politie treden in een bepaald uitgaangsgebied in nauwer overleg met eigenaren van horecazaken. Zij bespreken zaken die het aantal roofovervallen negatief kunnen beïnvloeden en proberen daar dan snel wat aan te doen. Deze methodiek, ontwikkeld in de oude haven in Rotterdam, wordt nu ook toegepast in andere uitgaansgebieden in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Eindhoven, Tilburg wen Utrecht.

Een persoonsgerichte aanpak op criminelen - door ze via allerlei instanties nauwlettend in de gaten te houden - heeft ook een positief effect op het aantal roofovervallen, stelde Aboutaleb: 'Zo proberen we er voor te zorgen dat criminelen niet terugvallen in hun oude gewoonte.'

'Waterbedeffect'
Politiechef Frank Paauw van de Eenheid Rotterdam gaf toe dat een daling wel leidt tot een licht waterbedeffect bij andere vormen van criminaliteit. Zo neemt het aantal woninginbraken sinds enige tijd weer toe in Nederland. Daarentegen daalde het aantal roofovervallen in de stad afgelopen 5 maanden forser dan het landelijk gemiddelde: met 40 procent, van 837 naar 505.

De taskforce overvallen werd in 2009 opgericht met als doel het aantal overvallen met een derde terug te dringen. Begin vorig jaar kwam het terugdringen van het aantal straatroven erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden