Dales slaat terug over Noord-Zuidlijn

Enkele (oud-)gemeenteraadsleden hebben Dales aangewezen als een van de hoofdschuldigen die er verantwoordelijk voor zijn dat de kosten zo zijn opgelopen. Foto GPD Beeld
Enkele (oud-)gemeenteraadsleden hebben Dales aangewezen als een van de hoofdschuldigen die er verantwoordelijk voor zijn dat de kosten zo zijn opgelopen. Foto GPD

AMSTERDAM - Oud-wethouder van Amsterdam Geert Dales wil dat de enquêtecommissie Noord-Zuidlijn onderzoek doet naar de kritiek die enkele gemeenteraadsleden op hem hebben geleverd. Dat verzoekt hij in een brief aan de commissie. De lokale tv-zender AT5 publiceerde die zondagavond op de eigen website.

Dales loodste als verantwoordelijk wethouder het besluit om de nieuwe metrolijn aan te leggen door de gemeenteraad. Hij vertelde de raad toen dat de bouw circa 1,4 miljard euro zou kosten. Inmiddels worden de kosten geschat op 3,1 miljard euro.

Enkele (oud-)gemeenteraadsleden hebben Dales aangewezen als een van de hoofdschuldigen die er verantwoordelijk voor zijn dat de kosten zo zijn opgelopen. Hij zou de raad met opzet verkeerd hebben voorgelicht.

De oud-wethouder is het daar echter niet mee eens. Hij wil nu dat de enquêtecommissie de beschuldigingen onderzoekt. Daarom vraagt hij die om zes gemeenteraadsleden te horen.

''Het zijn ernstige aantijgingen die bij de raadsenquête niet onbesproken mogen blijven'', schrijft Dales. ''Nu het moment van waarheidsvinding gekomen is, mag van betrokkenen verwacht worden dat zij hun beschuldigingen in de openbare verhoren onder ede herhalen, onderbouwen en met bewijzen staven.''

De politici waar Dales het over heeft zijn Jeanine van Pinxteren (GroenLinks), Judith Sargentini (GroenLinks), Ivar Manuel (D66), Remine Alberts (SP), Hans Bakker (SP) en Meta Meijer (SP). De enquêtecommissie onderzoekt momenteel hoe de kosten voor de bouw van de metro zo uit de hand hebben kunnen lopen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden