Dalende trend in stijging cao-lonen

UTRECHT - De loonstijgingen die werkgevers en vakbonden de komende maanden gaan vastleggen in cao's, zullen een stuk lager uitvallen dan begin dit jaar. Al enige tijd is er sprake van een dalende trend.

Maar na het sociaal akkoord van eind maart, waarin het kabinet met werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken maakte over loonmatiging om de economische crisis te bestrijden, staan de lonen nog meer onder druk.

Gemiddeld stegen de lonen in 157 cao's in het eerste kwartaal met 2,3 procent, zo meldde werkgeversvereniging AWVN donderdag in een tussentijdse evaluatie. Daarbij ging het om ruim een miljoen werknemers. In het laatste kwartaal van vorig jaar ging het nog om een loonsverhoging van 3,1 procent, aldus AWVN.

Gemiddelde loonstijging
Vakbond FNV Bondgenoten komt bij 53 cao's voor ruim 322.000 werknemers tot eenzelfde stijging. Volgens de vakbond is de gemiddelde loonstijging sinds begin dit jaar met een half procentpunt afgenomen.

De gemiddelde loonstijging gaat de komende maanden verder omlaag, verwacht coördinator arbeidsvoorwaarden Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten. De bond merkt dat werkgevers vooral erop aansturen om de lonen niet meer dan de inflatie te laten stijgen. ,,Andere afspraken over werkgelegenheid en scholing zijn in het algemeen lastig te maken'', aldus Jongbloed.

Inflatie
De inflatie bedroeg afgelopen maand 1,8 procent. FNV Bondgenoten kon donderdag niet zeggen tot welk niveau de loonstijgingen kunnen gaan dalen.

Volgens AWVN is de dalende trend vooral zichtbaar na het sociale akkoord tussen het kabinet, de werkgevers- en werknemersorganisaties. Daardoor zal de gemiddelde loonstijging in cao's in het tweede kwartaal afnemen naar een niveau van 1,4 procent, aldus de werkgeversvereniging. AWVN stelt dat de cao-afspraken nog altijd niet in de pas lopen met de ,,ongekend snelle en heftige economische recessie''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden