Dalende olieprijs leidt tot begrotingstekort

Het begrotingsoverschot van zes miljard euro dat Bos op Prinsjesdag in het vooruitzicht stelde, dreigt te veranderen in een begrotingstekort. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Minister Wouter Bos van Financiën stevent vanwege lagere aardgasbaten af op een tegenvaller van miljarden euro's in 2009. Het begrotingsoverschot van zes miljard euro dat Bos op Prinsjesdag in het vooruitzicht stelde, dreigt te veranderen in een begrotingstekort. Het kabinet ging voor komend jaar bij het bepalen van de aardgasbaten uit van een olieprijs van 125 dollar per vat. Die prijs ligt nu op ruim vijftig dollar.

Bos rekende op grond de geschatte olieprijs op een recordopbrengst aan aardgasbaten van 14,1 miljard euro, bijna vier miljard euro meer dan dit jaar. Inclusief vennootschapsbelasting van de oliemaatschappijen werden de inkomsten zelfs op 16,8 miljard euro geraamd. Op Prinsjesdag rekende Bos voor dat deze extra inkomsten zouden leiden tot een begrotingsoverschot. Nu hij de meevaller moet schrappen, koerst het kabinet voor volgend jaar af op rode cijfers.

Volgens de begrotingsregels hoeft Bos niet automatisch te bezuinigen, zegt hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit. In september gaf Bos aan de extra gasbaten volledig te gebruiken om het financieringstekort te beperken. Zou de minister de meevaller hebben bestemd om ambtenarensalarissen te verhogen of spitsstroken aan te leggen, dan had Bos volgens de systematiek wel een probleem en had hij deze plannen moeten schrappen.

Volgens Jacobs is er maar één oplossing om in de begroting geen last meer te hebben van een stijgende of dalende gasopbrengst: koppel de gasbaten los van de rijksbegroting, stop ze in een apart fonds en gebruik daarvan alleen de rente.

Zo'n fonds maakt ook meteen duidelijk wat een minister naast de gasbaten, doet om de staatsschuld te beperken. Het is Bos niet kwalijk te nemen dat hij rekende met een olieprijs van 125 dollar, meent Jacobs. Bij het opstellen van de begroting was dat een reële verwachting voor volgend jaar. De olieprijs is sindsdien echter fors gedaald. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden