Update

Dalai Lama in Nederland

Tenzin Gyatso, de dalai lama van Tibet, komt woensdag aan op Schiphol voor een driedaags bezoek aan Nederland. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Tenzin Gyatso, de dalai lama van Tibet, komt woensdag aan op Schiphol voor een driedaags bezoek aan Nederland. Foto ANP/Olaf Kraak

SCHIPHOL - De dalai lama is woensdag aangekomen op Schiphol voor een driedaags bezoek aan Nederland. Onder meer een conferentie over duurzaamheid en een bezoek aan de Tweede Kamer staan op de agenda. Dat premier Jan Peter Balkenende hem niet wil ontmoeten, noemde de geestelijk leider woensdag tijdens een persconferentie 'geen probleem'.

De dalai lama vluchtte in 1959 uit Tibet en leeft sindsdien in ballingschap in India. Al decennia lang reist de in het oranje gehulde boeddhistische monnik de wereld over om steun te vragen voor het lot van de Tibetanen. Hierbij laat hij zich inspireren door de ideeën van Mahatma Gandhi over geweldloos verzet. In 1989 ontving de dalai lama de Nobelprijs voor de Vrede.

De dalai lama rondde woensdagochtend een bezoek af in IJsland. ''Waarom gaat er niet een stel Nederlanders in IJsland wonen? Ik zag vanuit mijn vliegtuig dat het hier veel te dichtbevolkt is.'' Snel voegt de dalai lama aan zijn grapje toe dat hij het niet serieus bedoelt en dat het geen politieke uitspraak is. ''Ik heb geen politieke agenda tijdens mijn bezoek in Nederland'', zegt hij, terwijl hij met zijn wijsvinger heen en weer zwaait.

Liever praat de vitale zeventiger over het boeddhisme en zijn geloof in de innerlijke vrede in de mens. ''Ik ben gekomen om mijn lach te verkopen'', aldus de altijd lachende geestelijke.

Het bezoek van de dalai lama heeft wel degelijk een politiek tintje. Vrijdag wordt de geestelijke in de Tweede Kamer ontvangen door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ook heeft de dalai lama op deze dag een ontmoeting met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Kamerlid Mariko Peters (Groenlinks) was woensdag als enige politica naar Schiphol gekomen om de dalai lama welkom te heten. Zij noemde het laf van de Nederlandse regering om de dalai lama niet officieel te ontvangen. ''Ik ben hier omdat het grootste deel van de bevolking wel vindt dat de dalai lama welkom is in Nederland. Ik vind dat hij dat moet weten'', aldus Peters.

De dalai lama bracht al vaker een bezoek aan Nederland. De laatste keer was in 1999. Het laatste programma-onderdeel van de dalai lama in Nederland is de opening van de Nacht van Tibet, vrijdagavond in de Melkweg in Amsterdam. Tijdens de avond zijn er optredens van Tibetaanse & Nederlandse kunstenaars en muzikanten, zoals Namgyal Lamo, Blof, Loten, Racoon. (ANP)

Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Foto ANP/Olaf Kraak
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden