Dalai lama afwezig bij verjaardag Tutu

De Zuid-Afrikaanse regering heeft zich onvermurwbaar getoond in de rel rond de komst van de dalai lama naar Kaapstad in verband met de verjaardag van aartsbisschop en anti-apartheidsicoon Desmond Tutu. De spiritueel leider van Tibet krijgt definitief geen visum voor Zuid-Afrika, zo bleek vandaag.

Aartsbisschop en anti-apartheidsicoon Desmond Tutu Beeld epa
Aartsbisschop en anti-apartheidsicoon Desmond TutuBeeld epa

Tutu viert morgen zijn 80e verjaardag. Hij heeft de dalai lama, net als Tutu onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, maanden geleden uitgenodigd. Dinsdag ontstond een rel, toen bleek dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten nog altijd geen visum hadden verstrekt aan de geestelijk leider van de Tibetanen.

Die zegde noodgedwongen af. Tutu reageerde woedend. Hij zei dat het democratische Zuid-Afrika in deze kwestie 'erger is dan de apartheidsregering' en zwicht voor druk van China, dat de dalai lama beschouwt als een separatist.

Gisteren stelde de Zuid-Afrikaanse vicepresident Kgalema Motlanthe dat er geen problemen waren met de visumverstrekking aan de dalai lama. Tutu vroeg Motlanthe daarop in een brief om alsnog een visum te verstrekken. Vandaag gebeurde dat echter niet.

Vandaag hadden al enkele activiteiten plaats ter gelegenheid van de verjaardag van Tutu. Zijn nieuwe biografie 'Tutu: The Authorised Portrait' werd gepresenteerd. Co-auteur van het boek is Mpho Tutu, de jongste dochter van de geestelijke. In de anglicaanse kathedraal van Kaapstad zong Bono, de zanger van de Ierse rockgroep U2, met een koor 'I still haven't found what I'm looking for', voor Tutu en 300 andere aanwezigen.

In het verleden bezocht de dalai lama Zuid-Afrika drie keer, waarbij hij werd verwelkomd door Nelson Mandela. In 2009 werd de Tibetaanse geestelijke een visum geweigerd. Toen gaf de Zuid-Afrikaanse regering openlijk toe dat dit besluit was genomen om de belangrijke handelspartner China niet voor het hoofd te stoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden