Daklozenopvang klaar voor koning Winter

Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, halen de grote steden de dak- en thuislozen naar binnen. In Amsterdam staan de veldbedden, voorzien van een deken en kussen, al klaar. Met ruim 300 extra slaapplaatsen herbergt de hoofdstad verreweg de meeste daklozen in de zogeheten winterkoudeopvang.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit jaar kunnen de daklozen terecht in een leegstaand deel van de voormalige Valeriuskliniek, een 100 jaar oude psychiatrische instelling in het sjieke Zuid. Hoewel vorig jaar de winterregeling al op 7 december van kracht was, lijkt het nu voorlopig nog niet koud genoeg. Hiervoor gelden richtlijnen die door alle vier de grote steden, naast Amsterdam ook Den Haag, Utrecht en Rotterdam, worden gevolgd. Steeds meer gemeenten sluiten zich hierbij aan. Dat voorkomt ook dat daklozen gaan reizen als blijkt dat ze op een andere plek wel opvang kunnen krijgen en in hun eigen gemeente niet.

Screening
De gevoelstemperatuur moet of onder nul zijn en ten minste 3 dagen aanhouden of zeker 48 uur onder de -3 zijn, of onder de -5 voor een periode van 24 uur. De daklozen ondergaan een screening door de GGD voordat ze gebruik mogen maken van de winteropvang.

De veldbedden in de Valeriuskliniek staan er naast de reguliere opvang, die plek biedt aan 150 personen. Naast een bed krijgen de daklozen gratis een warme maaltijd en een ontbijt. Vorig jaar vond de winteropvang in de hoofdstad plaats in een kantoorpand in Nieuw-West. 'We zijn heel blij met deze nieuwe locatie. Het is altijd moeilijk een pand te vinden', zei Jet de Waij, projectleider van de gemeente. 'Hier hebben we alle faciliteiten die nodig zijn om te kunnen slapen, eten, naar de wc te gaan en te douchen.'

Psychiatrische problemen
De afgelopen weken hebben het Leger des Heils en HVO-Querido, die de opvang verzorgen, de boel zo veel mogelijk in gereedheid gebracht. De kamers tellen een variërend aantal bedden. 'We zullen bijvoorbeeld iemand met psychiatrische problemen niet zo snel in een grote kamer plaatsen', legde Ferdinand van de Velde van het Leger des Heils uit. De organisaties proberen tijdens de koude dagen zo veel mogelijk de daklozen naar binnen te krijgen. 'We vragen ook mensen goed op te letten als ze ergens een dakloze zien en ons in dat geval te waarschuwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden