Daklozen zien zusters van de Wallen vertrekken

De laatste brooduitdeling bij de zusters augustinessen. Juni Cooper deelt uit aan Simon (links) en Roy. Ze komen al jaren bij de zusters, maar vandaag is de laatste keer. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - De Surinaamse Chantal (23) is een van de de laatste vrouwen die de deur van de crisisopvang van de zusters augustinessen in de Warmoesstraat dinsdag achter zich dicht trok. Het klooster is gesloten, ze staat met haar zoontje (1) op straat.

Waarheen ze gaat? Ze weet het nog niet. Ze mag 'een paar dagen' bij haar moeder in de Bijlmer blijven. Maar niet langer.

Chantal trok de laatste twee jaar van de ene opvangplek naar de andere. Tijdelijke opvang, dus ze kwam steeds weer op straat te staan. Enkele weken voor de sluiting kon ze terecht bij de zusters. Maar een nieuwe plek werd niet voor haar gevonden. Alles zit vol.

Chantal vertelt: ''Toen ik 21 was, raakte ik zwanger. Mijn moeder vond mijn vriend niet leuk. Hij rookte wiet en had tatoeages. Ik had steeds ruzie met haar. Mijn vader sloeg me. Mijn twee jongere zussen zeiden dat ik daar niet thuis hoorde. Ik kon echt niet blijven.''

Chantal kreeg via haar vriend een tijdje een woning in de Bijlmer in onderhuur. Omdat de buren daar niet blij mee waren, moest ze weg.

Ze woonde daarna bij de opvang Altra aan de Overtoom, bij HVO/ Querido, op de Dappermarkt in een huis voor jonge moeders en bij de ouders van een vriendin. Kon ze écht nergens terecht, dan streek haar moeder voor enkele dagen de hand over het hart. Zo ook half november. ''Maar ik liep de hele dag op straat, wandelde door De Poort of zat uren bij Mc Donald's. Mijn zoon werd ziek. Een maatschappelijk werkster gaf mij het adres van de zusters. Dinsdag 2 december kon ik komen. Plek zat.''

De opvang bij de zusters was de fijnste plek die ze heeft gehad. ''Ik kwam tot rust. Ik kon genieten van mijn kind. Er was niemand die zei: Jij hoort hier niet thuis.'' (HANNELOES PEN)

Vandaag in Het Parool een uitgebreid portret van de zusters augustinessen in de Warmoesstraat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden