opinie

'Daklozen verdienen meer dan een bed'

De sluiting van de winteropvang voor daklozen in Amsterdam is niet de asociale maatregel die GroenLinks ervan maakt, betogen Nelly Duijndam en Hans-Martin Don. De permanente opvang en begeleiding worden immers uitgebreid.

Nelly Duijndam en Hans-Martin Don
Inrichting van een winteropvanglocatie in 2014. Beeld anp
Inrichting van een winteropvanglocatie in 2014.Beeld anp

De afgelopen twee jaar konden Amsterdamse daklozen van december tot en met maart elke nacht gebruikmaken van de winteropvang. Daarvóór gingen de deuren van de winterkoudeopvang alleen bij strenge koude open. Dat veranderde eind 2014, toen de gemeente de voorwaarden van de winteropvang gelijk wilde stellen aan de voorwaarden voor de bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Verzekerd zijn van een dak boven je hoofd in de winternacht, ook als het niet vriest, is inderdaad een groot goed. Dat vonden ook de daklozen: 932 mensen, gemiddeld 215 per nacht, meldden zich deze winter bij de winteropvang. Maar de winteropvang had ook een nadelige kant. Daklozen kregen alleen een bed, een bad en brood. Bij het eerste ochtendgloren moesten ze alweer de straat op. 's Avonds konden zij zich opnieuw melden voor de volgende nacht. Er was geen begeleiding, geen aanpak van de oorzaken van de dakloosheid, bijvoorbeeld schulden of verslavingsproblematiek. De winteropvang was geheel vrijblijvend voor de deelnemers.

Perspectief
Je kunt je afvragen of dergelijke opvang, zonder enig perspectief en zonder enige ondersteuning om ooit weer een eigen dak te hebben, werkelijk humaan is. Het stadsbestuur heeft zich die vraag ook gesteld en komt nu met een verbetering van de daklozenopvang. In plaats van vier maanden vrijblijvende opvang, wordt de permanente nachtopvang uitgebreid met 100 plekken. Ook komen er 150 kamers beschikbaar in passantenhotels voor mensen die vooral problemen hebben met huisvesting en inkomen. Samen zijn dat meer plekken dan het gemiddeld aantal bedden dat in de winteropvang werd gebruikt.

In deze permanente opvang krijgen daklozen naast onderdak ondersteuning om hun leven weer op de rails te krijgen. In plaats van elke ochtend weer de straat op te moeten, gaat de dakloze de dag benutten om de hindernissen op de weg naar een eigen huis uit de weg te ruimen en zinvol bezig te zijn. Samen met een hulpverlener, die de dakloze met raad en daad bijstaat. Dit voorstel sluit goed aan bij een eerder voorstel van het stadsbestuur om jaarlijks 900 extra sociale huurwoningen te bouwen voor kwetsbare Amsterdammers. De combinatie van goede opvangplekken en voldoende sociale huurwoningen zorgt ervoor dat daklozen weer kunnen meedoen aan de samenleving. Voor mensen die echt niet willen meewerken aan begeleiding, wordt wel opvang geregeld als het buiten vriest.

Onder vuur
GroenLinks heeft het voorstel van het stadsbestuur direct zwaar onder vuur genomen. De partij spreekt schande van de sluiting van de winteropvang. De partij zwijgt echter over de forse uitbreiding van de permanente daklozenopvang en begeleiding die daarmee gepaard gaat.

Wat GroenLinks neerzet als een kaalslag, is in feite een flinke verbetering van de opvang van daklozen. We kunnen kiezen tussen 'hulp', waar je elke volgende ochtend weer uitgezet wordt zonder dat je een stap verder komt, en uitbreiding van de permanente maatschappelijke opvang met voldoende plekken met als einddoel bestaanszekerheid en een eigen huis.

Dan kiezen wij voor deze laatste soort van opvang. Volgens ons is het een stuk socialer om mensen op weg te helpen naar bestaanszekerheid en een dak boven het hoofd, dan een kortetermijnoplossing gedurende enkele maanden van het jaar.

Nelly Duijndam is gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam

Nelly Duijndam Beeld .
Nelly DuijndamBeeld .

Hans-Martin Don is Eerste Kamerlid voor de SP

Hans-Martin Don Beeld anp
Hans-Martin DonBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden