Plus

Daklozen over alcoholverbod: 'Stop ons maar in de gevangenis'

Geluidsoverlast, wildplassen, vervuiling en geweld: stadsdeel Centrum is de overlast door dronken daklozen zat en breidt het alcoholverbod rondom Magna Plaza en het Leidseplein uit. Maar de overlastgevers kan het weinig schelen.

Poolse daklozen zitten op de trappen voor de Albert Heijn achter de Dam en maken muziek. Vanaf vandaag geldt hier een alcoholverbodBeeld Joris van Gennip

'Ze noemen me ook wel 'Bloody'." David (42), een dakloze man met een grijze muts en een volle rode baard wijst naar het groepje achter hem. Ze komen net als hij uit Polen en brengen hun dagen door op de Nieuwezijds Voorburgwal, op de trappen voor de Albert Heijn.

Het afval op de treden heeft zich in de loop van de avond opgehoopt. Een penetrante urinegeur hangt in de lucht. Dat lijkt de mannen niet te deren. Met een biertje in de hand kijken ze naar de langslopende mensenmassa.

Al jaren gebruiken ze de trappen als hangplek. In de zomer maken ze ­muziek. Nu drinken ze vooral bier. Maar vanaf woensdag is dat officieel verboden.

Wildplassen
Naar aanleiding van structurele alcohol­overlast op straat is het alcoholverbodsgebied in stadsdeel Centrum uitgebreid. Wie op straat toch een blik bier opentrekt, riskeert een boete van ­negentig euro.

Achter de Dam gold eerder al een verbod, maar dat werd een aantal jaar geleden ingetrokken. "Het ging hier lang weer goed," zegt een woordvoerder van het stadsdeel, "maar het laatste jaar was weer sprake van structurele en ernstige overlast. Met name geluidsoverlast, wildplassen, vervuiling, hinderlijk rondhangen in groepen en geweld."

Mensen uit de buurt erkennen dat er overlast is, maar vinden de ernst wel meevallen. "Ik weet dat er af en toe overlast is. Van toeristen die rustig een biertje drinken heb je geen last. De overlast komt met name van de zwervers die de hele dag voor de Albert Heijn zitten," zegt Menno Dijkstra (48) medewerker van de Gall & Gall achter de Dam.

Kensy Kenswil (30), werkzaam bij het W Hotel op de Spuistraat, ervaart zelden last van dronken mensen. "De overlast zit met name aan de andere kant van de Albert Heijn."

Volgens buurtbewoner Ina (63), vaste bezoeker van een café tegenover de Albert Heijn, zijn steeds dezelfde mensen verantwoordelijk voor de hinder. De manager van de Albert Heijn wil niet reageren. "Het enige wat ik kan zeggen is dat wij het alcoholverbod niet hebben geïnitieerd."

Gevangenis
Het is nog maar de vraag of het alcoholverbod effectief is. Het schrikt de groep dakloze Polen in ieder geval niet af.

"We blijven hier drinken en verstoppen de alcohol als iemand naar ons toe komt," zegt David. Hij wijst grijnzend naar de binnenzak van zijn jas. "En waar gaan we dan heen? We moeten toch ergens zitten."

In het Westerpark drinken vindt hij niet verantwoord. "Daar komen families met kinderen." Hij vindt het doeltreffender als de gemeente een plek toewijst waar ze ongestoord kunnen verblijven.

Over de boete maken ze zich geen zorgen. ­David keert zijn broekzak binnenstebuiten. "Geen geld. De boetes kunnen wij niet betalen. Dan stoppen ze ons maar een paar dagen in de gevangenis. Een Nederlandse gevangenis is nog altijd beter dan een Pools huis."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden