Daklozen bij vrieskou naar lege Valeriuskliniek

Als het gaat vriezen, kunnen Amsterdamse daklozen terecht in de Valeriuskliniek.

Jasper Karman
null Beeld anp
Beeld anp

De gemeente is er op het laatste moment in geslaagd de inmiddels ontruimde kliniek aan het Valeriusplein beschikbaar te stellen voor de opvang van dak- en thuislozen.

Aanvankelijk had de gemeente de voormalige gevangenis aan de Havenstraat op het oog voor de winterkoudeopvang, maar dat gebouw wordt de komende zes maanden gebruikt door de asielzoekers van de Vluchtkerkgroep.

Op 22 november werd bekend dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie Amsterdam toestemming geeft voor de opvang van de Vluchtkerkgroep; een groep van 159 asielzoekers die al ruim een jaar door de stad zwerven uit protest tegen het asielbeleid en het inhumane opvangbeleid. Burgemeester Eberhard van der Laan koos voor de Havenstraat, omdat die locatie geschikt was voor de diverse en uitgeputte groep vluchtelingen.

Aanvankelijk wezen de asielzoekers het aanbod af, omdat ze niet in een gevangenis wilden verblijven. Nadat burgemeester Van der Laan duidelijk had gemaakt dat dit het allerlaatste aanbod was, ging de meerderheid toch overstag.

Van der Laan meldde vandaag aan de raad dat al 97 van de 159 asielzoekers hun intrek hebben genomen in de voormalige gevangenis. 26 andere asielzoekers uit het Vluchtkantoor, vooral vrouwen en zieken, hebben tijdelijk onderdak gekregen, omdat ze zeer kwetsbaar zijn. De komende twee weken beoordeelt de GGD hun gesteldheid en wordt hun vluchtelingendossier ook nog eens bekeken.

Lees vandaag (5-12) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden