Dakloze mogelijk vermoord om bus Pringles

De dakloze N. Gyarmati werd op 18 januari voor het Centraal Station doodgestoken. Volgens justitie is de Poolse, schizofrene zwerver Jaroslaw K. (33) de dader. Mogelijk was er ruzie om een bus chips.

Maarten van Dun
De dakloze N. Gyarmati werd op 18 januari voor het Centraal Station doodgestoken. Beeld anp
De dakloze N. Gyarmati werd op 18 januari voor het Centraal Station doodgestoken.Beeld anp

Getuigen zagen hoe de 24-jarige Gyarmati rond 23.00 uur vanaf het Centraal Station door een 'kleine, onverzorgde man' werd achternagelopen. De twee stonden korte tijd heel dicht bij elkaar, waarna de onverzorgde man richting het Damrak wegrende en Gyarmati naar het Centraal Station zwalkte. Hij zigzagde en leek dronken, maar was in feite zwaargewond. Gyarmati bleek te zijn neergestoken en zakte even later in elkaar en stierf.

Al snel kwam de Poolse zwerver Jaroslaw K. in beeld als mogelijke dader. Een agent van de politie had het tweetal kort voor de dodelijke steekpartij recht in het gezicht aangekeken. De agent meende Jaroslaw K. te herkennen uit haar tijd bij de recherche. Een collega van haar sloeg aan toen het signalement van de dader werd verspreid.

Bekeuring
Kort voor de steekpartij had die politieman op het Centraal Station namelijk een bekeuring gegeven aan een kleine, onverzorgde man wegens doelloos rondhangen op het station. De bekeurde bleek Jaroslaw K.

De volgende dag kon K. worden aangehouden. Op zijn kleding vond de politie bloed van Gyarmati. Duikers vonden bovendien een vrij nieuw mes tussen de roestige fietsen op de bodem van het water voor het station. Op het heft werd dna van K. en van een onbekende aangetroffen, op het lemmet celmateriaal van het slachtoffer.

Pringles
Omdat K. ontkent iets met de zaak te maken te hebben, is niet bekend waarom de dakloze Gyarmati moest sterven. Wel is op camerabeelden te zien hoe hij met een bus Pringles-chips over straat loopt. "Misschien wilde de verdachte ook chips, we weten het niet," zei de officier van justitie vandaag.

Hoewel psychologen en psychiaters hebben geconstateerd dat W. schizofreen en paranoïde is, is niet duidelijk of hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. K. blijft tot de inhoudelijke behandeling later dit jaar vastzitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden