Daily Show nu op Nederlandse televisie

NEW YORK - Presentator Jon Stewart van The Daily Show vat de politieke hoogtepunten van het weekend samen: Colin Powell heeft zijn steun voor Obama uitgesproken. ''Dat verbaast niemand,'' roept Stewart terwijl we een foto zien van de voormalige secretary of state, die de Palestijnse Yasser Arafat de hand schudt. ''De man heeft zelf ook warme banden met terroristen.''

Het is een handelsmerk van The Daily Show: nieuwsfeiten ombuigen naar absurde conclusies met behulp van - soms gemanipuleerd - beeldmateriaal. De komende vier weken zendt Comedy Central het programma in Nederland bijna dagelijks uit. The Daily Show biedt niet alleen hilarische politieke satire, maar steekt ook de draak met de wijze waarop de Amerikaanse media met politieke controverses omgaan. Vaak zien we hoe nieuwslezers elkaar napraten, bepaalde woorden te pas en te onpas gebruiken en zo een mediahype creëren.

Hoewel de programmamakers uitdrukkelijk vermelden dat zij 'fake news' geven ('wij vertellen u het nieuws nog voor het waar is'), wordt The Daily Show door veel jongeren als voornaamste nieuwsbron voor de verkiezingsstrijd gezien. Recent onderzoek wees zelfs uit dat veel Amerikanen Jon Stewart noemen als een van de journalisten die zij het meest bewonderen, tezamen met echte nieuwspresentatoren als Dan Rathers van CBS en Anderson Cooper van CNN. En uit datzelfde onderzoek werd de conclusie getrokken dat The Daily Show grote invloed heeft op de Amerikaanse politieke discussie doordat het mensen aanzet tot kritisch denken.

Het geheim van het succes is Jon Stewart zelf. In de negen jaar dat hij de show presenteert en produceert, is de populariteit van het programma als een komeet gestegen. Inmiddels trekt de show meer dan 1,5 miljoen kijkers per aflevering, voor kabeltelevisie in Amerika aanzienlijk. Stewart staat bekend om zijn fenomenale vermogen om cruciale details uit bergen informatie te halen en om zijn vlijmscherpe constateringen. Volgens peilingen zou bijna een kwart van de Amerikaanse jongeren onder de dertig Stewart volgen als hij zijn steun voor één van beide presidentskandidaten zou uitspreken.

The coolest pitstop on television werd The Daily Show door Newsweek genoemd en dat blijkt: Stewart ontving de afgelopen weken Tony Blair, Michelle Obama en Robert de Niro. Hij is hoffelijk, maar houdt de conversatie meestal luchtig. De kritiek is vaak dat hij zich met die gasten niet zo op de vlakte kan houden. Stewarts antwoord is steevast dat hij geen journalistieke pretenties heeft en dat een satirisch programma niet aan dezelfde eisen hoeft te voldoen als nieuwsprogramma's. (BARBARA SCHNEEMANN)

The Daily Show, Comedy Central, dinsdag tot en met vrijdag, 20.25 u.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden