Dagje varen op de grachten? Hier moet je allemaal op letten

De eerste warme dag van het jaar is een feit, en dat betekent: het water op. Let wel, want vanaf 1 april gelden nieuwe vaarregels in Amsterdam. Dit zijn de belangrijkste (nieuwe) regels op het water.

Het Parool
Oude, vervuilende buitenboordmotoren worden van de grachten geweerd. Beeld anp
Oude, vervuilende buitenboordmotoren worden van de grachten geweerd.Beeld anp

De maximale vaarsnelheid wordt per 1 april verlaagd. In de binnenwateren mag vanaf nu niet harder dan 6 kilometer per uur gevaren worden. Voorheen was dat 7,5 kilometer per uur. Alleen op de doorgaande vaarwegen zoals het IJ, de Amstelroute en de Kostverlorenvaarroute geldt de oude maximum snelheid nog.

Oude, vervuilende buitenboordmotoren worden van de grachten geweerd. Het gaat daarbij om tweetaktbuitenboordmotoren die niet voldoen aan de Europese norm 2003/44/EC. Vaar je toch met een dergelijk motortje, dan riskeer je een forse boete.

Prinsengracht
Ook is er eenrichtingsverkeer ingevoerd over de volle lengte van de Prinsengracht. Vanaf het IJ richting de Amstel is de toegestane vaarroute. Ook geldt er een verbod om vanaf de Grimburgwal de Oudezijds Voorburgwal op te varen.

Wat al langer niet mag, maar wat veel kapiteins lijken te vergeten, is dat iedere vorm van versterkt geluid op een open boot in de Amsterdamse binnenwateren verboden is. Boete: 140 euro. Ook moet je - net als in het wegverkeer - beschikken over goede verlichting tijdens de schemering of in het donker.

Voor de professionele vaart in de grachten is ook het een en ander veranderd. Zo moeten rondvaartboten bij een nieuwe vergunningaanvraag of bij verbouwingen aan nieuw vastgesteld welstandsbeleid voldoen, en zijn rare scheepsvormen als donuts, badkuipen, klompen, andere gekke vormen of de bierwaterfiets verboden.

Lees ook: 'Drijvende flauwekul' wordt geweerd van grachten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden