Dagen van wielklem zijn geteld

AMSTERDAM - In de Amsterdamse gemeenteraad bestaat brede steun voor het afschaffen van de wielklem.De PvdA-fractie is enthousiast over het voornemen van wethouder van Verkeer Tjeerd Herrema. GroenLinks, dat tot nu gold als voorstander van de klem, wil er 'niet religieus aan vasthouden'. ''Het is een middel en geen doel op zich,'' zegt fractievoorzitter Judith Sargentini. Haar partij wil wel van Herrema weten in hoeverre de mogelijkheden zijn verbeterd om het parkeerbeleid te handhaven zónder gebruik van de klem. Dat geldt ook voor D66. ''Als blijkt dat boetes in het buitenland op grote schaal geïnd kunnen worden, hebben wij geen bezwaar,'' aldus D66-fractievoorzitter Ivar Manuel.

De VVD pleit al veel langer voor het verdwijnen van de klem, maar stuitte steeds op een linkse meerderheid. VVD-raadslid Robert Flos noemt het 'wel heel erg toevallig' dat Herrema zijn plan lanceert vlak voor de presentatie van plannen die voorzien in hogere parkeertarieven. ''Eerst een beetje zoet en dan het zuur,'' is volgens Flos de gedachte van het stadsbestuur.

De wielklem wordt alleen nog gebruikt in de binnenstad. GroenLinks in het stadsdeel houdt vast aan de klem. ''De wielklem blijft een noodzakelijk afschrikwekkend middel,'' zegt fractievoorzitter Fjodor Molenaar. ''Ik ben tegen het direct afschaffen. Ik kan me wel voorstellen dat er een proef komt van een paar maanden. Dan kunnen we het effect bezien.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden